Cerovačke špilje uskoro otvorene za posjetitelje

Obavještavamo vas da Cerovačke špilje otvaraju svoja vrata 15.4.2017. Veselimo se Vašem dolasku, navodi se službenoj stranici Parka prirode Velebit.

Inače, Cerovačke špilje su otvorene za posjetitelje svaki dan od travnja do kraja listopada, dok je kroz ostatak godine moguć posjet špiljama samo za najavljene grupe.

Posjetitelji trebaji doći na blagajnu koja se nalazi na kraju parkirališta te kupiti ulaznicu od njihovih vodiča minimalno 15 minuta prije početka obilaska. Vaša avantura započinje stazom koja ide kroz gustu bukovu šumu u trajanju od cca 15 min do Donje špilje, dok do Gornje špilje vode stepenice od ulaza u Donju i put traje dodatnih cca 10 min.

Temperatura u špiljama je konstantna. Bez obzira na godišnje doba, u Donjoj špilji je uvijek oko 5°C dok je u Gornjoj oko 8°C. Tome treba prilagoditi svoju odjeću, po mogućnosti imati obuću koja je prilagođena skliskom terenu.  Tijekom obilaska vodiči će vam detaljnije predstaviti ljepote špilja na hrvatskom i engleskom jeziku, ponekad na talijanskom i njemačkom.

Ulaz i staza do špilja nije prilagođena osobama s invalidetom ili težim zdravstvenim problemima.

Kretanje po stazi do špilje i u špilji je na vlastitu odgovornost, a više informacija možete pronaći ovdje.

Jedan od najznačajnijih speleoloških objekata u Hrvatskoj

Cerovačke špilje, smještene na južnom dijelu Parka prirode „Velebit“, među najpoznatijim su i najznačajnijim speleološkim objektima u Hrvatskoj. Kompleks čine 3 špilje (Donja, Srednja i Gornja) sa oko 7 km istraženih kanala i dalje se istražuju. Za turistički posjet uređeno je prvih 700 m Donje i Gornje špilje.

Ove špilje su iznimno bogate nalazima iz davne prošlosti. Osim velike količine arheoloških ostataka također su jedno od većih nalazišta špiljskog medvjeda u Hrvatskoj. Tako ovdje možete i danas vidjeti tragove „brušenja“ medvjeda na stijenama nastale njihovim kretanjem uz stjenke špilja. Posjetom jedne od špilja dobit će te uvid u bogatstvo podzemnog svijeta Velebita.

Voda svojim konstantnim kapanjem nastavlja tisućama godina star proces gradnje siga. Zato je iznimno važno da se stupajući špiljom ponašamo s poštovanjem prema istoj i ne diramo njene ukrase, jer samo jednim nepromišljenim pokretom ruke prekinut ćemo proces koji traje desetljećima, upozoravaju iz Parka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...