Dječji vrtić Ćok iz Tkona po drugi put se bori za status jedinog otočnog vrtića s oznakom “eko”

Dječji vrtić Ćok iz Tkona po drugi put se natječe za status međunarodnog eko vrtića, jedinog otočnog vrtića na području zadarske županije s oznakom „eko“.
Status Ekoškole sustav je nagrađivanja na lokalnoj, državnoj i međunarodnoj razini, što je osobitost ovog prepoznatljivog i kvalitetnog modela odgoja i obrazovanja. Ustanove koje ispune postavljene kriterije i koje brigu za okoliš promiču kao trajnu vrijednost i način življenja, dobivaju povelju o statusu Međunarodne Ekoškole i Zelenu zastavu s znakom Ekoškole. To prestižno međunarodno priznanje dodjeljuje se na dvije godine, a nakon toga slijedi obnova statusa.
Ustanova mora dokazati da je u provedbi programa, prema zacrtanim smjernicama, otišla “korak dalje”, produbila i proširila rad na izabranim temama te sve aktivnosti mora iscrpno dokumentirati na mrežnim stranicama programa – eko.lijepa-nasa.hr.
– Po drugi put Dječji vrtić Ćok iz Tkona predao je sve potrebne dokumente kako bismo dobili status jedinog otočnog ekovrtića. Glavni projekt ekoškole je Škrapić, šetnja polaznika vrtića Zadarske županije u sklopu međunarodne treking utrke Škraping, koji su ove godine, unatoč lošem vremenu, ali jakoj volji i želji, po četvrti put održali Škrapić. Šime Strikoman snimio je milenijsku fotografiju, a odgledana je i lutkarska predstava “Mali prijatelj” u organizaciji Produkcije Z iz Splita. Međutim, tu nije kraj našim projektima, izdali smo slikovnicu na glagoljici i latinici „Mali ćok se odlučio na skok“ koju je financiralo Ministarstvo kulture, a cilj je bio očuvanje i prenošenje kulturne baštine na najmlađe, kaže Ana Kuštera, ravnateljica DV Ćok, te napominje kako je u pripremi i projekt “Suhozidi“, koji će biti posvećen gradnji suhozida kao načinu života te prenošenju i  njegovanju nematerijalne kulturne baštine.
Međunarodne Ekoškole program su osmišljen za provedbu smjernica odgoja i obrazovanja za okoliš za osnovne i srednje škole, dječje vrtiće i učeničke domove, škole za djecu s posebnim potrebama i fakultete. Nacionalni je koordinator Ekoškola Udruga Lijepa Naša iz Zagreba.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...