Dodijeljene plakete Hrvatske voćarske zajednice te godišnja priznaja i nagrade “Dana masline 2017”

Intoniranjem himne Lijepa naša u izvedbi učenice glazbene škole Blagoje Bersa Tene Milinčić, počelo je otvaranje 19. Međunarodne manifestacije Dani masline 2017, koji se danas i sutra održavaju u Zadru i na otoku Ugljanu.

Na otvaranju u Gradskoj loži, koja je bila pretijesna za sve koji su htjeli sudjelovati na ovom događaju, nazočne je pozdravio predsjednik Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije Benito Pucar, ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora ove sve prestižnije manifestacije maslinara i uljara.

– Ove godine pristigao je rekordan broj uzoraka ulja iz svih hrvatskih jadranskih županija, ali i inozemstva- iz Slovenije i Crne Gore, istaknuo je Pucar.

Manifestaciju je u ime grada Zadra pohvalio i Zvonimir Vrančić. Potom je uslijedila dodjela nagrada i priznanja Hrvatske voćarske zajednice.

Plakete za doprinos razvitku hrvatskog voćarstva uručene su Nedjeljku Jusupu, uredniku Plodova zemlje i  mora Zadarskog lista, Mirti Milas urednici Emisije za selo i poljoprivredu Hrvatskog radija te proizvođačima trešanja u Ninskim Stanovima Branimiru Kardumu i Marinu Šari. Priznanja laureatima dodjelio je dr. sc. Predrag Vujević – tajnik savjeta Hrvatske voćarske zajednice.

Potom su dodijeljena i godišnja priznanja i nagrade Dana masline 2017 .

 

Priznanje „Dr.sc. Ante Medin“

Prof.dr.sc. Mirjana Herak Ćustić

Za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu

Mirjana Herak Ćustić redovita je profesorica u trajnom zvanju na Agronomskom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Objavila je više od 180 radova na skupovima u zemlji i inozemstvu, kao i veći broj znanstvenih i stručnih publikacija.

Znanstveni i stručni interesi prof. dr. sc. Mirjane Herak Ćustić vezani su za ishranu bilja u hortikulturi i krajobraznoj arhitekturi te utjecaj ishrane bilja na kvalitetu hrane i njezinu nutritivnu vrijednost. Posebno se zalaže za brzu primjenu rezultata znanstvenih istraživanja u poljoprivredu po čemu je poznata diljem Hrvatske.

Profesorica Mirjana Herak Ćustić čest i rado viđen je gost na prostorima zadarske županije. Ne samo kao Murvička snaha, što nije zanemarivo, nego kao rado viđen vrstan stručnjak koja je svojim dugogodišnjim radom, znanjem, iskustvom i neposrednošću brojnim maslinarima, vinogradarima, voćarima i povrćarima pomogla u spoznaji značenja ishrane bilja u postizanju visokih prinosa i kakvoće njihovih proizvoda.

 

Priznanje „Stanko Ožanić“

Marin Senkić

Uzorni maslinar

Kao većina stanovnika Pridrage i obitelj Marina Senkića bila je prognana tijekom Domovinskog rata. Nakon povratka u Pridragu u proljeće 1997. godine posadio je maslinik sa 160 stabala većinom domaćih sorata. Tu se nije stalo i već 1999. podignut je novi nasad maslina od 150 stabala da bi do 2008. godine posađeno je novih 600 sadnica. Potom je od RH u koncesiju dobio devastiranu pašnjačko šumsku površinu obraslu dračom i ostalom nekorisnom vegetacijom,  uredio jei

posadio  dodatnih 3200 sadnica maslina tako da danas obitelj Senkić na nekoliko lokacija u okolici Pridrage posjeduje maslinike s nešto više od 4 tisuće maslina u kojima prevladavaju domaće sorte.

Od podignutih maslinika 3200 stabala je u ekološkom uzgoju, a ostalo u integriranoj proizvodnji.

Uvidjevši da zatvaranjem ciklusa proizvodnje maslina i ulja daje najbolje rezultate te činjenica da na području Pridrage i okolnih sela maslinarstvo je postalo hit voćarstvo Marin s obitelji 2008. godine otvara modernu Uljaru Marin u Pridragi gdje

su prerađene su brojne masline čije ulje je dobilo najviša priznanja i šampionske titule na brojnim maslinarskim skupovima. Prošle godine u istoj uljari prerađene su masline čiji je radman u vrijeme optimalne berbe bio 24,8 posto.

 

Priznanje „Maslinarsko srce“

Josip Kolega

Za osobito potignuće u maslinarstvu i uljarstvu

Josip Kolega rodom iz Poljane na otoku Ugljanu cijeli život proveo je u Zadru.. Po struci diplomirani inženjer brodogradnje nije u niti jednom trenutku zaboravio obiteljsku tradiciju i ljubav, a to je maslinarstvo.

Vodeći se poznatom maksimom “Tko hoće može” osamdesetih godina prošlog stoljeća kada maslina nije bila nikakav “hit” i “moda”, a poljoprivredni stručnjaci nisu joj pridavali gotovo nikakvu pozornost Josip se duboko uranja u problematiku maslinarstva uči, čita, posjećuje maslinarska područja susjednih država i sve pretače u realan maslinarski svijet zadarskog priobalja i otoka.

Tadašnji maslinari u stjecanju novih dostignuća u maslinarstvu jedinu nadu su nalazili u Josipu Kolegi koji im je svoje znanje i iskustvo nesebično prenosio.

U želji da utvrdi koja sorta maslina daje najbolje rezultate na našem području na Veruniću je napravio kolekciju od 116 sorata. Sorte pristigle iz gotovo svih podneblja uzgoja ove vrijedne uljarice s rokovima optimalnog zrenja od sredine rujna do kraja veljače poslužile su brojnim maslinarima na cijelom hrvatskom mediteranu da se opredijele za sortiment prilikom sadnje.

Ova brojka sorti maslina nije nastala zbog natjecateljskog značaja već ima smisao u vrlo važnim spoznajama odabira sorti u gospodarskom smislu. Plemke za cijepljenje i širenje sorata Josip rado daje i dijeli maslinarima.

Za svoj rad Josip Kolega dobio je brojne nagrade i priznanja. Izdvajamo samo dva koja su mu najdraža: “Priznanje i zlatna medalja za zasluge i promicanja kulture uzgoja maslina u zadarskoj županiji” i “Povelju i zlatnu medalju kao najistaknutiji pojedinac u širenju i realizaciji nasada maslina”

 

Priznanje Maslinarska nada Zadarske županije

Josip Pavlica

Za postignute uspjehe u praktičnom maslinarstvu i u školovanju na Sveučilištu

Ako je suditi po dosadašnjim rezultatima laskavi naslov Maslinarska nada Zadarske županije zasluženo je pripao mladom Josipu Pavlici iz Zadra.

Iako su mu tek 24 godine Josip uzgaja 60 maslina u Zemuniku Gornjem i 20 u Briševu s kojih je u minuloj sezoni ubrao 1,5 tonu maslina i dobio oko 170 litara ekstradjevičanskog maslinovog ulja. Prvi put se natjecao na maslinarskim manifestacijama u Omišu, Nadinu i Vodicama, osvojio jednu srebrnu i dvije zlatne medalje. Ocijene odlične, kako iz kemijske analize tako i organoleptike.
Uz rad u maslinicima Josip je završio studij Primijenjene ekologije na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, dobio nagradu kao najbolji student svoje generacije, a sada privodi kraju diplomski studij ekološke poljoprivrede na Fakultetu za agronomomiju Sveučilišta u Zagrebu. Uz mentorstvo prof. dr. sc. Đanija Benčića, jednog od najpriznatijih hrvatskih znantvenika  na  području maslinarstva, Josip Pavlica u svom masliniku provodi istraživanje morfoloških karakteristika autohtonih sorata oblice, drobnice, krvavice i istarske bjelice.
Cilj je opisati karakteristike, genetske osobine, ali i kakvoću ulja tih sorata te posebno količinu polifenola u uljima svake od spomenutih sorti. S diplomom Agronomskog fakulteta u Zagrebu Josip Pavlica će nastaviti vlastitim primjerom pokazivati kako povezivati znanost, struku i praksu na vlastito zadovoljstvo i dobrobit društvene zajednice.

 

Priznanje Zlatno maslinarsko pero

Mr. sc. Marijan Tomac

Za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva

Mr. sc. Marijan Tomac vjerojatno je najpoznatiji živući agronom na području Zadarske županije i šire. Budi se prije ptica, uvijek u pokretu, na terenu u ruralnim područjima gdje savjetima pomaže poljoprivrednicima, a sve opisuje u časopisima i novinama čiji je suradnik.

Autor je  Maslinarskog kalendara i Vinogradarskog kalendara,napisao je knjige „Libar okorjelog agronoma“ i „ Maslinarski rokovnik za svaki trliš“ u kojemu su na popularan način objašnjene agrotehničke mjere u maslinarskoj proizvodnji.

Autor je prvog filma u DVD izvedbi „Rezidba i obnova maslina“ u trajanju od 60 minuta u kojem je zorno prikazano formiranje mladih maslina, rezidbe maslina na rod i obnovu starih i zapuštenih maslina.

Pisac je popularnih i stručnih članaka u novinama i časopisima. Redovito piše u Zadarskom listu u prilogu Plodovi zemlje i mora o problemima kako ravnokotarskog tako i otočkog sela. Kroz razgovor sa seljacima čitatelje upoznaje ne samo s problemima nego i prednostima života na ruralnom području. Stalni je suradnik specijaliziranog časopisa Maslina.Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja od kojih izdvajamo Godišnju nagradu Zadarske županije za doprinos u razvoju poljodjelstva i priznanje za razvoj i popularizaciju maslinarstva i vinogradarstva Dalmacije.

Za magistra Marijana Tomca može se reći da je najbolji novinar među agronomima i najbolji agronom među novinarima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...