Donesena Strategija za osobe s invaliditetom; Ministrica: “Ostvariva je i za nju su predviđena sredstva”

Nakon sjednice Vlade ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić održala je konferenciju za medije.

Govoreći o danas usvojenoj Nacionalnoj strategiji izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom za razdoblje od 2017. do 2020. godinu ministrica Murganić istaknula je da je u donošenju ovog dokumenta sudjelovalo više 40 članova radne skupine, koja je bila sastavljena od različitih resora, kao i udruga, saveza i drugih asocijacija osoba s invaliditetom. Osnovni cilj je bilo donošenje kvalitetnog dokumenta, “stoga danas predstavljena Strategija pokriva 16 strateških područja sa 78 mjera i 199 aktivnost” rekla je ministrica.

Vrijednost Strategije je u tome “što je ostvariva i mjerljivija u odnosu na prethodne dokumente” dodala je ministrica i pojasnila da su postavljeni jasni ciljevi koji su usporedivi s dosadašnjim postignućima, također određeni su nosioci pojedinih aktivnosti, precizirani su rokovi, te su osigurana sredstva za provođenje aktivnosti.

Najviše mjera i aktivnosti iz Strategije preuzelo je nadležno Ministarstvo, koje se prije svega tiču obiteljsko – pravne zaštite osoba s invaliditetom, jačanje uloge obitelji kroz potpore u roditeljskim ulogama, u pravima na brak, nadalje, kroz socijalnu skrb ostvaruje se financijska i materijalno pravna zaštita osoba s invaliditetom, ali se i organizira smještaj s ciljem što većeg uključivanja u zajednicu, odnosno s ciljem transformacije ustanova u koje su smješteni, deinstitucionalizacije i prevencije smještanja u ustanovu kako bi im se osnovne usluge pružale u njihovim ili organiziranim stanovima.

Ministrica je naglasila da je možda prema nekim mišljenjima Strategija dugo rađena, ali intencija je bila raspraviti sve prijedloge koji su pristigli od strane udruga osoba s invaliditetom kao i pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Provedbu Strategije će koordinirati Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a u svibnju će biti održana prva sjednica Vladinog povjerenstva za osobe s invaliditetom.

Sredstva za provedbu ove Strategije su osigurana u državnom proračunu; u ovoj godini riječ je 323 milijuna kuna, u 2018. godini o 347 milijuna kuna, i o 333 milijuna kuna u 2019. godini, uz ta sredstva koristit će se sredstva iz Hrvatske lutrije kao i europskih fondova, zaključila je ministrica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...