Doznajemo kako će izgledati Bedemi; Impresivna šetnica s javnom rasvjetom, prostor za koncerte i street art

Zadarski bedemi koji su nekad čuvali naš grad od neprijatelja, već dugo vremena nisu reprezentativni dio naše kulturno-povijesne baštine. Zanemareni, obrasli, neosvjetljeni, bez šetnice, sadržaja…

Napokon, stvari se mijenjaju!

Za 66 milijuna kuna Grad Zadar kreće u obnovu prve faze Providurove palače i Bedema zadarskih pobuna.

Za ta dva projekta iz fonda Europske Unije dobili smo 57 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dok će se ostatak pokriti iz Gradskog proračuna.

Od gradskih se otaca ovih dana moglo čuti kako će Bedemi postati “zadarski Montmartre”, pretvoriti se u impresivnu šetnicu koja će se protezati paralelno s Kalelargom.

Kako bismo si približili budući izgled 785 metara dugih Bedema, u Upravnom odjelu za EU fondove doznali smo koje radove i planirane sadržaje rekontrukcija podrazumijeva.

U sklopu projekta „Zadar baštini – Integrirani kulturni program grada Zadra 2020“ u okviru komponente (aktivnost) 2. uređenje i revitalizacija Bedema zadarskih pobuna predmet je obnova, uređenje i revitalizacija Bedema u istočnom dijelu grada Zadra, koji predstavljaju najduži neprekinuti niz gradskih zidina na Poluotoku, u duljini od 785 metara, od zgrade stare Tehničke škole do Trga tri bunara.

Površina zahvata iznosi približno 21.200 m2.

A koji će se točno dijelovi obnavaljati?

Dio Bedema koji je predmet projekta parternog uređenja obuhvaća: bastion sv. Marcele (Moro), kortinu između bastiona sv. Marcele (Moro) i bastiona sv. Roka s Novim vratima prema mostu i vratima sv. Roka (tržnica), bastion sv. Roka, kortina između bastiona sv. Roka i porušenog bastiona sv. Dimitrija s Vratima Sv. Krševana (Morskim vratima), zatim potez bedema od prolaza na Poljanu Natka Nodila (na mjestu nekadašnjih vrata sv. Dimitrija) do bastiona Kaštela s Lančanim vratima i bastion Kaštela.

Neki će dijelovi dobiti i novo ruho. Kamene ploče nalik onima u prošlosti.

Projektom je predviđena izvedba parternih površina u jednom nivou (bez rubnjaka ili drugih visinski elemenata), ujednačenim oblikovanjem i primjenom adekvatnih materijala (popločati kamenim pločama kao što je bilo u prošlosti) kako bi Bedemi postali društveno-turistička atrakcija dostupna svim skupinama društva, uključujući osobe s invaliditetom.

Osim predviđenih zemljanih radova i demontaže, betonskih i armiranobetonskih radova, kolničke konstrukcije, kamenorezačkih radova, radova vodovoda i kanalizacije, izrade metalnih ograda, elektroinstalacije i javne rasvjete te hortikulturnog uređenja, nabavit će se i adekvatna urbana komunalna oprema.

Bedemi će nakon završetka projekta predstavljati poučnu stazu za lokalno stanovništvo i posjetitelje te jedinstven izložbeni prostor na otvorenom.

Bedemi će dobiti sadržaje poput tematskih kućica, prostora za koncerte, festivale i sajmove te uličnu umjetnost, ali i pružiti niz mogućnosti za organizaciju novih, originalnih događanja tokom cijele godine.

Plan je da se većina uličnih kulturni sadržaja (street art) koji su trenutno raspršeni po cijelom središtu grada koncentriraju na partnernom dijelu Bedema.

Cilj je da Bedemi nakon provedbe projekta postanu jedinstven izložbeni prostor na otvorenom te poučna povijesno-kulturna staza za posjetitelje.

Potrebno je napomenuti kako će se tek kroz izradu Interpretacijskog koncepta definirati svi dodatni novi sadržaji i proizvodi koji će omogućiti definiranje cjelokupne živopisne povijesno-kulturne poučne staze za posjetitelje. Kroz interpretacijski koncept Integriranog kulturnog programa grada Zadra planiraju se osmisliti, standardizirati i brendirati proizvodi/doživljaji koje će nuditi Bedemi zadarskih pobuna.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...