Europski projekt “CitiZEN” na jedan dan i u Preku

U sklopu projekta „CitiZEN – Održiva mobilnost za građane Europe“, u kojemu od lipnja 2015. godine Grad Zadar sudjeluje kao partner, ovaj se tjedan održava posljednji projektni sastanak.

Domaćin, Upravni odjel za EU fondove Grada Zadra, na prvi radni sastanak doveo je danas goste i projektne partnere iz Milton Keynesa (Velika Britanija), Comune di Modena (Italija), Bistrita (Rumunjska), Växyö (Švedska), Čačak (Srbija) u Općinu Preko kako bi ih upoznao s održivim načinom života na otoku.

– Budući da zadarski otoci, a osobito Ugljan, po mnogo čemu funkcioniraju kao kvart grada, a većina naših partnera nikad nije bila na otocima, željeli smo im na primjeru Preka pokazati kako funkcionira svakodnevna povezanost kopna i otoka. Preko je svakako pozitivan primjer i kamo sreće da su ostali otoci tako dobro povezani, pojasnio je Šime Erlić, pročelnik zadarskog Upravnog odjela za EU fondove.

Dodao je kako je tijekom provedbe projekta uspostavljena tematska radna skupina usmjerena na održivu mobilnost energetski osviještenih gradova koja se postiže kontinuiranim poticanjem aktivnosti poput biciklizma, hodanja, korištenja električnih vozila, car-sharing koncepta, učestalijeg korištenja javnog prijevoza, promicanja održive mobilnosti u školama te ostalih aktivnosti koje omogućavaju građanima educiranje o lokalnim, nacionalnim i europskim iskustvima u pogledu proizvoda i usluga vezanih za održivi razvoj i mobilnost.

Uz koordinatora projekta Energy Cities (Francuska), na dvodnevnom radnom sastanku razgovarat će se o unaprjeđenju planova održive urbane mobilnosti te razmijeniti primjere dobre prakse budući da učinkovit i djelotvoran urbani promet može značajno doprinijeti ostvarivanju održivog gospodarskog rasta i mogućnosti zapošljavanja u gradovima.

U sklopu projekta „CitiZEN”, u subotu, 8. travnja od 9 do 12 sati na Forumu u Zadru održat će se događanje pod nazivom „Biciklom na špicu“, pišu Naši školji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...