Francuski pjesnici u Zadru: Laurence Bourgeois i Jean-Marc Barrier

U organizaciji francuske Medijateke i Udruge ZaPis u Zadru će gostovati francuski pjesnici Laurence Bourgeois i Jean-Marc Barrier.

Program Knjiga od stakla će se održati u četvrtak 13. travnja u 18:00 u dvorištu Gradske knjižnice u Zadru (Ulica Stjepana Radića 11). Nastavka druženja s autorima uz glazbu i projekcije nastavit će se u 20:00 u Knjigozemskoj (Rikarda Jeretova 5)

Susret s autorima vodit će Roberto i Barbara Vodanović uz konsekutivni prijevod Marije Spajić. Tekstove na hrvatskom čitat će studenti Stella Frančišković i David Sambunjak. Izbor pjesama za ovu su prigodu prevele Lea Kovács, Matea Krpina i Vanda Mikšić.

Laurence Bourgeois i Jean-Marc Barrier suosnivači su i aktivni članovi udruge La voix du poème koja organizira radionice pisanja, pjesničke kabarete, čitanja uz glazbu, izložbe, a djeluje i kao izdavačka kuća. Zajednički su realizirali likovno-pjesničko djelo Epure du volcan, koje se sastoji od pjesme koju su zajedno napisali, grafike Jean-Marca Barriera i rada od stakla Laurence Bourgeois.

U Knjigozemskoj će se predstaviti u suradnji sa zadarskim glazbenicima Elvisom Stanovićem i Robertom Vodanovićem Čoporom. Na ovoj glazbeno-pjeničkoj večeri Jean-Marc će čitati svoju poeziju u originalu, na francuskom jeziku, uz glazbenu pratnju Roberta Vodanovića Čopora, a imat ćete priliku čuti i Elvisove i Čoporove glazbene interpretacije njihovih pjesama prevedenih na hrvatski. Za vrijeme čitavog događaja prezentirat će se i njihovi likovni radovi putem video projekcije.

Laurence i Jean-Marc kroz svoj su rad promicali i hrvatske autore. U veljači 2017. su jednu radio emisiju posvetili hrvatskoj pjesnikinji Sibili Petlevski.

Početkom veljače također su organizirali i vodili hrvatsku pjesničku večer pod nazivom Poezija, kao uvod u 55. Kinematografske susrete u Pézenasu, posvećene kinematografiji zemalja bivše Jugoslavije

Laurence Bourgeois

Likovna umjetnica i pjesnikinja Laurence Bourgeois živi i stvara u svom ateljeu u Montagnacu na jugu Francuske. Surađivala je s mnogim suvremenim pjesnicima u pripremi stotinjak likovno-pjesničkih djela.

I sama piše poeziju od 2009. Dosad je objavila zbirke Feu blanc (2015) i Falaise du corps (2016). Pjesme su joj objavljene i u djelima nastalim u suradnji s drugim pjesnicima i umjetnicima – Ainsi le pli (2014), Voir feuille jointe (2015), a uvrštene su i u nekoliko antologija – Petite anthologie poétique en cœur d’Hérault (2011), Archipel 1 (2013), Archipel 2 (2014), Archipel 3 (2015) i Archipel 4 (2016).

Écrits poétiques de verre et papier jedinstveno je djelo u kojemu komuniciraju materije, prozirnost i pjesništvo (www.livredeverre.fr).

Jean-Marc Barrier

Živi i radi u Montagnacu na jugu Francuske. Diplomirao je u školi likovnih umjetnosti u Lyonu. Specijalizirao se za grafički dizajn – likovno-pjesnička djela, CD-ove, plakate, uređivanje pjesničkih zbirki. Predavao je grafički dizajn u školi Émile Cohl (1989-1994), te urednički dizajn u Školi  primijenjenih umjetnosti u Lyonu (1997-2006). Izlagao je samostalno i kolektivno diljem Francuske. Ilustrirao je zbirke Feuilles i Le rouge aux lèvres u izdanju udruge La voix du poème. Kontinuirano se bavi i fotografijom.

Poeziju piše od 2009. Dosad je objavio zbirke Tombe la parole (2010), La traversée (2012), Western (uz sliku Andréa Aragona (2014), kao i radove Où suis-je ? (pjesma i fotografije, 2012) i Farouche indécision des fleurs (likovno-pjesničko djelo u suradnji sa Charlotte Combe, 2014). Pjesme je objavljivao u časopisima (La main millénaire, Terre à ciel), a uvrštene su i u panorame te antologije (La [petite] anthologie poétique au cœur d’Hérault, 2011, Bord de l’autre, 10 poètes et 10 plasticiens, 2016). Uredio je likovno-pjesničku zbirku Voir feuille jointe, 12 poètes et 12 plasticiens (2015). Vodi radionicu pisanja poezije La table d’écriture u Cauxu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...