HGK napravio interaktivnu kartu za investitore prema kojoj Zadarska županija ima jedan od najgorih investicijskih potencijala

Hrvatska gospodarska komora (HGK) je u ponedjeljak predstavila interaktivnu kartu investicijskog potencijala županija RH, a koja potencijalnim ulagačima na jednostavan način pruža informacije o specifičnim gospodarskim i ulagačkim potencijalima, piše Poslovni.

Karta predstavlja digitalnu platformu putem koje potencijalni investitori mogu doći do informacija o  potencijalima pojedinih županija, ključnim gospodarskim granama, dostupnosti radne snage prema stupnju obrazovanja, stopi nezaposlenosti, obrazovnim institucijama, broju stanovnika, prosječnoj plaći, prometnoj infrastrukturi i poduzetničkim zonama. “Ono što smo htjeli interaktivnom kartom jest dati doprinos poticanju investicija, koje utječu na podizanje stope BDP-a, i na kraju boljitku života tako da objedinimo sve podatke”, rekao je Želimir Kramarić, potpredsjednik HGK.

Interaktivna karta nastala je kao odgovor na dosadašnji nedostatak centraliziranog digitalnog prikaza informacija o određenim parametrima u RH, koje su investitorima od ključne važnosti pri donošenju odluka o ulaganjima. Također, uočen je nesrazmjer između ulaganja u Zagreb (66 posto) i u ostale županije.  “Hrvatskoj nedostaje definirana ulagačka strategija. Privlačenje investicija u proizvodni sektor trebao bi nam biti glavni cilj. Ova karta upravo promovira Hrvatsku kao ulagački zanimljivu zemlju” rekla je Silva Stipić Kobali, direktorica Sektora za međunarodne poslove i EU.

Stranicu InvestinCroatia provjerite ovdje, a tu bacite pogled na spomenutu interaktivnu kartu.

Ne isplati se ulagati u Zadarsku županiju?

Interaktivna karta Hrvatske gospodarske komore otkriva nam kako je investicijski potencijal Zadarske županije slab. U prilog nam idu Zračna luka i luka Gaženica, ali istaknute su samo dvije poslovne zone, od kojih jedna, ona u Stankovcima, bolju povezanost ima sa susjednim Šibenikom. Za razliku od naše županije, čak Ličko-senjska u ponudi ima tri gospodarske zone, a da o kontinentalnoj Hrvatskoj ne govorimo. Kada strani investitor otvori ovu mrežnu stranicu mislite li zbilja da će uložiti svoj kapital u naš kraj? Čisto sumnjamo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...