Hrvatska ratna mornarica izvela taktičku vježbu s bojnim gađanjem ‘Barakuda 17’

Pripadnici Hrvatske ratne mornarice proveli su 11. i 12. travnja na vojnom poligonu “Žirje” taktičku vježbu s bojnim gađanjem Barakuda 17. Vježbom je zapovijedao kapetan bojnog broda Vatroslav Carev, načelnik Stožera Flotile HRM-a, piše Hrvatski vojnik.

Cilj vježbe Barakuda 17 dostizanje je i održavanje sposobnosti postrojbi HRM-a u provedbi namjenskih zadaća na moru u luci i u plovidbi, operacije pomorskog presretanja, protubrodsko i protuminsko osiguranje snaga prevoženja, protuterorističko i protudiverzantsko osiguranje snaga u području baziranja, vježba popune na moru i komunikacijske vježbe, združena plovidba (signalizacija), provedba topničkog gađanja topom i strojnicom 12,7 mm, uvježbavanje brodskih posada u pripremi i provedbi taktičkih radnji i postupaka na moru u skladu s nacionalnim i savezničkim publikacijama.

Iz sastava Flotile HRM-a sudjelovale su raketne topovnjače RTOP-12 “Kralj Dmitar Zvonimir” i RTOP-42 “Dubrovnik”, desantni brod minopolagač DBM-82 “Krka”, desantno-jurišni brodovi DJB-104 i DJB-107, lovac mina LM-51 “Korčula”, Vod protuminskih ronitelja te dvije roniteljske barkase. S brodova Flotile HRM-a gađalo se iz topova kalibra 20 mm, 23 mm, 30 mm, 40 mm i 57 mm. Taktičku vježbu s bojnim gađanjem Obalna straža RH provela je ophodnim brodovima OB-01 “Šolta”, 0B-03 “Cavtat”, OB-04 “Hrvatska Kostajnica” te spasilačkim brodom SB-73 “Faust Vrančić”. Pripadnici Obalne straže RH gađali su iz topova kalibra 20 mm te strojnica kalibra 12,7 mm.

Sve vježbovne aktivnosti provedene su uspješno i u skladu s NATO-ovim procedurama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...