HSLS nezadovoljan: “Natječaj za CGO Biljane Donje netransparentno je obustavljen”

HSLS Zadarske županije izražava nezadovoljstvo obustavom natječaja za projektiranje i izgradnju Centra za gospodarenje otpadom (CGO) “Biljane Donje”, a njihovo priopćenje objavljujemo ovdje:

Poznato je kako je nakon brojnih problema ovaj projekt vrijedan gotovo 50 milijuna eura trebao krenuti u realizaciju. Međutim, izbor projektanta i izvođača radova na CGO-u opet je zaustavljen, ovoga puta u fazi javnog natječaja – iz posve netransparentnih razloga, što budi mnoge sumnje u namjeru ovakve odluke, izjavio je Marko Klanac, predsjednik Županijskog vijeća HSLS-a Zadarske županije.

Ponuđeno obrazloženje da bi provođenje takvog natječaja izazvalo promjenu financijskih uvjeta i rast investicije za preko 15 milijuna kuna HSLS Zadarske županije smatra slabim argumentom.

-Bez detaljnog obrazloženja, teško je povjerovati u utemeljenost ove procjene, dodao je Klanac.

Podsjetimo, radi se o projektu koji će se sufinancirati sredstvima iz EU fondova. Kao takav je morao proći sve faze tehničke i ekonomske provjere, ne samo Fonda za zaštitu okoliša (FZOU) već i Jaspers konzultanata u ime EU komisije.

– Kako je bilo moguće u fazi provjera ne primijetiti manjkavost  tehničko-tehnoloških rješenja samog CGO-a ili bilo kojih drugih aktivnosti u iznosu od 2 milijuna eura?, pita se Klanac, dodajući da je gotovo u isto vrijeme CGO Bikarac u Šibensko-kninskoj županiji prošao istu proceduru i natječaj je uspješno proveden.

Kako se natječajnom dokumentacijom traži projektiranje i izgradnja Centra, onda je nesumnjivo da se CGO radi po tzv. FIDIC žutoj knjizi. To znači da je izvođač u okviru ishođenih dozvola, prije svega lokacijske i okolišne dozvole, dužan prvo projektirati cijeli sustav (izraditi Glavni i izvedbeni projekt), ishoditi građevinsku dozvolu, a potom po njoj provoditi radove. Tenderskom dokumentacijom morao je biti napravljen opisni troškovnik s tehničkim opisima svih predviđenih rješenja koji potencijalnim ponuditeljima trebaju osigurati dovoljno razumijevanje projekta da može ponuditi objektivnu cijenu za projektiranje i izgradnju CGO-a. Nemamo informacije da je od strane potencijalnih izvođača uočena ovako krupna greška, što bi bilo logično za očekivati, već je ona uočena od strane nezavisnih konzultanata i to tek u drugom krugu natječaja.

HSLS Zadarske županije smatra da su mogući različiti scenariji zašto je došlo do ovakve odluke. Jesu li zakazali projektanti koji su radili idejni projekt i studiju izvodljivosti, ili su zakazali FZOEU i Jaspers konzultanti, ili je sve na kraju vezano uz odabir izvođača radova? Sumnje će otkloniti vrijeme koje predstoji i novi natječaj koji se najavljuje. Do tada pozivamo sve nadležne institucije uključene u projekt izgradnje CGO „Biljane Donje“ da se više uključe u kontrolu projekta te ga s dužnom pažnjom motre radi mogućih nepravilnosti.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...