Iz HAC-a objašnjavaju poskupljenje cestarine i do 25 posto: “Ne računamo lipe, zaokružujemo u kunama”

Iz HAC-a su najavili poskupljenje cestarina na autocestama od pet posto, na nekim dionicama cestarine su poskupjele i do 25 posto.

Tako nam je jedna čitateljica javila da je cijena dionice Križ – Zagreb za prvu skupinu vozila do jučer iznosila 15 kuna. Danas pak iznosi 17 kuna. Tu je, dakle, poskupljenje oko 13,50 posto, što je znatno više od pet posto.

Isto tako, relacija Križ- Ivanić Grad s četiri kune popela se na pet kuna. To je cijelih 25 posto više.

Iz HAC-a nisu odgovorili na upite Indexa, ali su se nedugo po objavi članka svim medijima obratili priopćenjem u kojem objašnjavaju po kojem je principu došlo do poskupljenja i zašto je ono negdje znatno veće od najavljenih pet posto.

“Slijedom današnjeg povećanja cijene cestarine, ovim putem želimo pojasniti način izračuna cijene cestarine po dionicama autocesta.

Do povećanja cestarine došlo je zbog ujednačavanja jedinične cijene cestarine po kilometru na HAC-ovim dionicama s jediničnom cijenom na dionicama Autoceste Rijeka-Zagreb d.d.(ARZ) za prvu skupinu vozila. Jedinična cijena za prvu skupinu vozila na dionicama HAC-a, do 3. travnja 2017. godine iznosila je 0,46 kuna/km s PDV-om, a ARZ-ova iznosi 0,483 kuna/km. Od danas na svim autocestama HAC-a  za izračun cijene cestarine primjenjuje se jedinična cijena od 0,483 kuna/km s uključenim  PDV-om, što je povećanje jedinične cijene po kilometru od pet posto.

“Ne obračunavamo u lipama”

Metodologija izračuna cijene cestarine proizlazi iz odredbi Pravilnika o cestarini, koji kaže da se cestarina izračunava i naplaćuje prema udaljenosti između dvije točke naplate, skupini vozila te jediničnoj cijeni po kilometru. Izračun cestarine za dionicu s više među dionica (primjer Zagreb-Kutina uključuje četiri među dionice), računa se na način da se za svaku pojedinu među dionicu izračuna iznos cestarine, a cijena kompletne dionice je zbroj cijena među dionica.

Konačna cijena cestarine s PDV-om obračunava se u kunama bez lipa (zaokružuje se na iznos u kunama), a iznos cestarine od početne do krajnje točke naplate na autocesti mora odgovarati zbroju iznosa cestarina za svaku pojedinu među dionicu.

Izračun cijena za ostale skupine vozila utvrđen je na sljedeći način: I:II:III:IV = 1:1,5:2,25:3,3, a cestarina za IA skupinu vozila utvrđena je u iznosu od 60% iznosa cestarine za I skupinu vozila.

Za opisani način izračuna cijene cestarine za prvu skupinu vozila dajemo primjer u privitku, metodologije izračuna cijene cestarine po Pravilniku o cestarinama, a koji se primjenjuje na svim dionicama”, objavili su u priopćenju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...