Cestitka_Uskrs

Iz saborskog Odbora upozoravaju: “Očeve se u Hrvatskoj diskriminira!”

Na tematskoj sjednici saborskog Odbora za ravnopravnost spolova o »ravnopravnom roditeljstvu«, održanoj u srijedu, upozoreno je na ‘nejednakopravnost očeva i prema njima neprijateljski odnos državnih institucija’, priopćila je Služba za medije Hrvatskoga sabora.

Predsjednik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo, Oliver Čanić, istaknuo je kako je od osnutka Udruge, prije osam godina, zaprimljeno više od 5000 mailova, dopisa te telefonskih poziva roditelja nezadovoljnih obiteljsko-pravnom zaštitom u Hrvatskoj.

Većinom nam se javljaju očevi, ali i majke, bake i djedovi, a tijekom 2016. obratilo nam se 100 novih roditelja, od čega 93 oca i sedam majci sa svojim pritužbama, istaknuo je Čanić, podsjetivši na glavne pritužbe očeva, koji uz ino ne mogu uopće viđati ili rijetko viđaju djecu.

Očevi, kako je rekao, imaju male šanse da dijete bude njima povjereno na zajednički život; institucije sustava su prema njima neprijateljske, spore, neučinkovite i ne daju im nikakvu potporu u skrbi za djecu, a stručnjaci Centra za socijalnu skrb (CZSS) ih upućuju da se dogovore i kada je očito da s majkom ne mogu postići dogovor, rekao je Čanić.

Ako majka odluči sprječavati kontakte s djetetom, dodao je, u tome ima prešutnu ili aktivnu potporu institucija sustava, centri za socijalnu skrb donose prijedloge i mišljenja, a da nikada nisu vidjeli dijete te ih u odgojno obrazovnim institucijama (vrtići i škole) ometaju u skrbi za djecu na način da im uskraćuju informacije o djeci.

Čanić je upozorio i na vrlo zabrinjavajuće aktualne statističke podatke Državnoga zavoda za statistiku prema kojima u Hrvatskoj u slučaju razvoda 10,33 posto djece biva povjereno očevima, više od 85 posto majkama, a samo kod 3,23 posto djece dodijeljeno je zajedničko skrbništvo.

Istaknuo je i procjenu prema kojoj na području Grada Zagreba svake godine imamo oko 300 ‘nove djece koja ne viđaju jednog roditelja ili ga viđaju daleko manje od sudske odluke, a na nivou Hrvatske taj podatak doseže brojku od oko 1500 djece svake godine te je u pravilu riječ o ocu kojega djeca ne viđaju’.

Savjetnica pravobraniteljice za djecu Davorka Osmak Franjić istaknula je kako su povrede prava na život uz roditelje i roditeljsku skrb najčešći razlog obraćanja Uredu pravobraniteljice za djecu. Dodala je da su unutar toga najbrojnije prijave koje se odnose na kršenje prava na zajedničku roditeljsku skrb.

Osmak Franjić navodi da razmjere problema najbolje ilustriraju porazni podaci Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, prema kojima u 2015. čak 1.500 djece nije ostvarilo svoje pravo na susrete i druženje s drugim roditeljem ili ga je ostvarivalo u opsegu manjem od onoga određenog sudskom odlukom zbog manipulativnog ponašanja roditelja s kojim djeca stanuju.

Na tematskoj sjednici saborskog Odbora za ravnopravnost spolova o »Ravnopravnom roditeljstvu» raspravljalo se i o raspodjeli vremena koje bi dijete trebalo provesti s jednim i drugim roditeljem nakon narušenog partnerskog odnosa kao i o sudjelovanju djece u sudskim postupcima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...