Izraelski piloti dolaze u Zadar na obuku o kanaderima i gašenju požara, jer smo u tome najbolji na svijetu!

Ministar obrane Damir Krstičević najavio je kako Hrvatska vidi Izrael kao jednog od partnera s kojim želi uspostaviti dugoročnu suradnju, u sklopu koje će naši časnici uskoro otići u Izrael na obuku, a njihovi piloti u Zadru učiti letjeti na kanaderima

Kako piše Večernji list, tijekom prošlomjesečnog posjeta delegacije hrvatskog ministarstva obrane, dogovoreno je kako će naši mladi časnici odlaziti u Izrael na borbeni trening i tečajeve, a zauzvrat će njihovi piloti dolaziti u Zadar na obuku u letenju kanaderima kako bi, kako je istaknuo ministar Krstičević, ‘preuzeli od nas sposobnost i strategiju gašenja požara, u čemu smo mi jedni od najboljih na svijetu’.

Podsjetimo, delegacija ministarstva obrane na čelu s Krstičevićem posjetila je sredinom prošlog ožujka Izrael te se sastala s tamošnjim ministrom obrane Avigdorom Liebermanom, prilikom čega je u Tel Avivu potpisan Memorandum o razumijevanju, odnosno pravni okvir sporazuma o obrambenoj suradnji.

U memorandumu je navedeno dvadesetak područja počevši od vojno-tehničke suradnje, suradnje u prodaji, proizvodnji i nabavi oružja, a definirana je i međusobna mogućnost treninga vojnih pilota i drugog osoblja, sigurnosna suradnja, doktrinarna pitanja, obuka i trening.

Krstičević je u razgovoru za Večernji list izjavio kako je jedna od tema razgovora u Tel Avivu bila i budućnost hrvatskog borbenog zrakoplovstva te kako je hrvatsko ministarstvo obrane u fazi ispitivanja svih opcija koje su dostupne na tržištu kako bismo mogli pripremiti modele prije donošenja te važne odluke.

‘S Izraelcima smo razgovarali o ideji spajanja elemenata naše vojne filozofije, a najvrednija je ona iz Domovinskog rata koja se usađuje našim mladim časnicima i vojnicima, s filozofijom i borbenim treningom u izraelskoj vojsci’, kazao je Krstičević.

Inače, vojna suradnja Hrvatske i Izraela počela se dodatno razvijati nakon što je Hrvatska krajem studenog prošle godine Hrvatska u Izrael poslala svoja dva kanadera CL-415 s ukupno 14 članova posade i tehničkog osoblja dok su Izraelom harali šumski požari.

Od zamolbe izraelske vlade Hrvatskoj da pomogne svojim protupožarnim zrakoplovima do slijetanja interventne ekipe hrvatskih zrakoplovaca  u vojnu bazu izraelske vojske Hatzor u središnjem dijelu Izraela prošlo je manje od 24 sata, što je u Izraelu doživljeno s izrazitim poštovanjem.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...