Jeste li i vi u registru neplaćenih kazni? Saznajte koje su posljedice ako jeste

Dobili ste kaznu za pogrešno parkiranje, prebrzu vožnju, prelazak preko crvenog svjetla i ne sjećate se jeste li platili tu kaznu ili ne? Ako je tako, mogli biste imati problema pri produljivanju vozačke ili registraciji automobila.
Od lipnja 2013. godine, na snagu su stupile izmjene Prekršajnog zakona, čime se uvelo niz mehanizama kojima se smanjilo izbjegavanje plaćanja kazni. Svi podaci o neplaćenim novčanim kaznama nalaze se u Registru neplaćenih kazni, piše Net.hr.

Podaci iz Registra nisu javno dostupni te se sukladno Pravilniku o prekršajnoj evidenciji i registru neplaćenih kazni uvid u Registar omogućava samo tijelima nadležnim za poslove izdavanja i produljenja vozačke dozvole, registracije motornog vozila ili produljenja registracije motornog vozila te drugim tijelima koja su za to ovlaštena posebnim zakonom. Što bi značilo da ako se nalazite u Registru i neku novčanu kaznu niste platili u dobrovoljnom roku, nećete imati mogućnost produljiti registraciju vozila ni valjanost svoje vozačke dozvole.

Uskrata izdavanja vozačke dozvole provodit će se kod prvog izdavanja vozačke dozvole, zamjene vozačke dozvole države Europskog gospodarskog prostora, inozemne vozačke dozvole i obnavljanja vozačke dozvole’ navode iz MUP-a.

Kako izaći iz Registra neplaćenih kazni

Kako biste saznali nalazite li se u Registru, možete se obratiti službenicima MUP-a u nadležnoj policijskoj postaji. Ako nećete biti u mogućnosti registrirati motorno vozilo radi neplaćene kazne, podaci potrebni za uplatu novčane kazne neće vam biti dostupni u Stanici za tehnički pregled nego će vas djelatnici stanice za tehnički pregled vozila uputiti na nadležnu policijsku postaju.

Nakon što uplatite potreban iznos za vašu kaznu, i nakon što se uplata provede, bit ćete riješeni uskrate, a i svi vaši podaci bit će izbrisani iz Registra neplaćenih kazni. Tako i ako izvršite kaznu zatvorom ili radom za opće dobro, također će se vaši podaci obrisati iz Registra. Osim toga, ako dođe do zastare bit ćete izbrisani iz Registra.

Informacije vezane uz Registar neplaćenih kazni možete dobiti radnim danom, na broju telefona 01/3714-262 ili putem e-maila: amarkov@pravosudje.hr.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...