Kako uspješno primijeniti filozofiju ‘od polja do stola’ i osvojiti turiste zna obitelj Prtorić iz Kolana

Joso Prtorić, vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Prtorić smještenog u Kolanu na otoku Paga, najbolji je primjer kako gospodarstvo koje se drži filozofije od ˝polja do stola˝ osvaja turiste. U ovaj obiteljski biznis uveo je i sina i kćer, a biznis planira i proširiti, piše Agrobiz.

Prtorić smatra da je uspjeh moguć uz puno upornosti truda, unatoč tome što je život na otoku iznimno težak. Uz konobu u kojoj pripremaju jela od vlastitih proizvoda, obitelj Prtorić planira do početka ove turističke sezone napraviti i mali obiteljski kamp na terenu uz more. Već 16 godina imaju i svoj maslinik s 300 maslina, a osim ulja, masline stavljaju i u rakiju.

Iako Prtorić napominje da je na ovoj strani otoka posebno teško imati maslinik, planira ga proširiti.  Osim toga uzgajaju i  svinje te sami rade na preradi mesa i proizvodnji delicija.  ˝Problem nam predstavlja to što svaku svinju moramo voditi u ovlaštene klaonice jer je zakon takav˝, požalio se Prtorić.

Njihov restoran u sklopu OPG-a u Kolanu, nudi tradicionalna jela poput peke, domaćih gulaša ili pak mlade janjetine s roštilja i upravo zbog te ponude i domaće hrane koju sami proizvode ima i stalne goste. Kako tvrdi Prtorić, njima reklama nije potrebna, jer gosti dolaze po preporuci i uvijek se rado vraćaju kad iz prve ruke osjete taj autohtoni doživljaj otoka.

Priča otoka Paga ne bi imala smisla, da nema i paškog sira, stoga Prtorići imaju 80 ovaca i rade svoj sir. ˝Naš pršut se reže tek nakon dvije godine kad prođe sve što mora da bi imao takav okus. Osim novih maslina, planiramo napraviti siranu i proširiti i naš vinograd s dodatih 3000 loza jer ih sad imamo tisuću˝, otkriva Prtorić.

Ipak, Prtorić napominje kako je teško na otoku, ali uspjeh je moguć ako imate kvalitetu jer to turisti posebno cijene. ˝Pametan rad i udruživanje su ključni za uspjeh na otoku˝, zaključuje Prtorić.

Fotografije provjerite na portalu Agrobiz.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...