Kilograme je lakše izgubiti nego zadržati željenu kilažu, a evo i zašto!

Dijeta je većini ljudi muka i patnja, no jednako tako i slavlje i zadovoljstvo kad se napokon skine višak kilogram i dostigne željena brojka – ali problemi zapravo tada već počinju, jer se pokazalo da je puno teže zadržati željenu kilažu nego skinuti višak, piše Metro.

Ako pitate znanstvenike, to je logična stvar – glad kojoj smo se odhrvali tijekom dijete već je napravila štetu učinivši nas još gladnijima nego prije i usporivši naš metabolizam. Nutricionist Tim Crowe tvrdi da je utjecaj gladi na povratak težine čak tri puta jači od usporavanja metabolizma, a kombinacija ove dvije stvari fatalna za novu liniju – povratak izgubljenih kilograma gotovo da je pravilo za većinu ljudi.

Najbolji način izbjegavanja ove neželjene posljedice dijete jest izbjegavanje brzih dijeta u kojima se izgladnjujete – bolje je izgubiti višak sporije, jedući zdravo i uravnoteženo nego na brzinu.

Još veći problem jest što često vidimo gubitak kilograma kao kratkotrajni režim prehrane i, čim postignemo željeni cilj, vraćamo se na staro. Najbolje bi bilo pokušati u cjelosti promijeniti način prehrane – a ne potpuno izbaciti neke namirnice kad ste na dijeti jer je to osuđeno na propast.

Upravo zato prije dijete trebate shvatiti razloge unošenja previše kalorija – je li to dosada, stres, umor ili čak preskakanje obroka i izgraditi mehanizme obrane koji nisu bazirani na hrani, poput vježbanja, opuštanja ili druženja.

Jedino tako ćete izgubiti višak kilograma i uspješno zadržati novu težinu u dugom roku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...