KineDok vam donosi projekciju filma “Stric Toni, tri budale i tajna služba”

Druga po redu projekcija ciklusa autorskog dokumentarnog filma KineDok projekta će se prikazati u četvrtak, 27. travnja u 20.30 sati kada će gledatelji u prostoru kluba ACME imati priliku pogledati film „Stric Toni, tri budale i tajna služba“

O filmu

Velika svjetska zvijezda među animatorima i ljubiteljima animacije tijekom 1960-ih i 1970-ih bio je redatelj Donyo Donev, čije ime je i dan danas sinonim za Bugarsku animaciju. Istražujući zašto su ukinuta predavanja animatora Antona Trayanova na akademiji koja su uvijek bila popunjena, zašto su ”uklonili” profesora koji je studentima bio dobar duh, redateljice otkrivaju pravu kreativnu snagu koja leži iza čari filmova Donya Doneva – sjajna posvećenost i inovativna animacija Strica Tonija koja se uvijek držala u strogo kontroliranim okvirima od strane bugarske tajne policije s kojom su surađivali i Donev i drugi stariji članovi studija…

Kontroverzni odnosi unutar komunističke Bugarske, državna kontrola i korupcija u svijetu kreativne suradnje i preuzimanje zasluga prikazano je preko dragog i simpatičnog lika i djela Strica Tonija.

Film je imao svjetsku premijeru na Sarajevo Filmestivalu, 2014.i potom osvojio brojne svjetske festivale

O KineDok-u…

KineDok je nova vrsta međunarodne zajednice, jedinstveni filmski klub i alternativna distribucijska platforma koja spaja ljubitelje i autore kreativnih dokumentarnih filmova.

U 2017. bit će prikazano 16 dokumentarnih filmova iz istočne i središnje Europe na 20 netradicionalnih lokacija u svakoj od zemalja sudionica; Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumunjskoj, Norveškoj i Poljskoj.

KineDok program proizlazi iz češkog Instituta dokumentarnog filma IDF čiji je cilj pružati aktivnu potporu dokumentarnim filmovima i nezavisnim produkcijama s područja centralne i istočne Europe.

U Hrvatskoj program KineDok koordinira udruga Restart iz Zagreba, a u Zadru ga  organiziraju Zadar snova i udruga Antropop u suradnji s Filmskim uredom Zadar.

Zašto KineDok?

KineDok program zamišljen je na način da se dokumentarni filmovi iz nezavisne produkcije, a koji najčešće obrađuju aktualne društvene teme, prikazuju i gledaju na mjestima koja nisu kino dvorane. Cilj je dokumentarni film približiti svim skupinama društva te ih upoznati s medijem filma ali i potaknuti na promišljanje društvenih tema te aktivizam.

O Zadru snova

Neprofitna građanska organizacija Zadar snova osnovana je 1997. godine s misijom promocije i produkcije suvremenih scenskih i izvedbenih umjetnosti i kulturnog aktivizma, a udruga ANTROPOP osnovana je 2014. godine s ciljem popularizacije antropologije i etnologije te stvaranja kulturnog sadržaja. I ove godine KineDok program realizirat će se u prostoru kluba ACME. Svaki mjesec prikazat će se po dva filma, a projekcije će ići četvrtkom u 20:30.
Program KineDok 2017 u klubu ACME donosi 10 naslova o kojima će se moći pročitati u posebnim najavama dok zainteresirani mogu informacije pronaći na stranicama https://kinedok.net/hr te http://antropop.wix.com/ platforma i https://www.facebook.com/ acmezadar.

Dođite i pogledajte intrigantne priče o ljudima poput vas, s ljudima poput vas.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...