Koji su to najveći štetnici na maslini i kako se zaštititi?

Maslinina muha (Bactrocera oleae) najvažniji je štetnik maslina kod nas. Štetnik se javlja svake godine i o njegovom uspješnom suzbijanju uvelike ovisi prinos maslina i kakvoća ulja, piše AgroKlub.

Osim što prouzrokuje velike gubitke priroda, zaraza muhe jako utječe na smanjenje kavoće ulja jer povećava sadržaj kiselina. Ovaj štetnik ima u nas 3-4 generacije godišnje.

Prva generacija maslinine muhe odlaže jaja krajem lipnja i u srpnju u plodove maslina, naročito u razvijenije plodove. Nakon dva dana izlazi ličinka koja se ubušuje u plod. Plodovi smeđe ili postaju ljubičasti i otpadaju.

Razvoj ličinke u plodu traje oko 14 dana. U plodu se kukulji. Druga generacija muha leti i odlaže jaja u plod u kolovozu. Kukulji se u tlu. Treća generacija muha javlja se u jesen. Ličinke te generacije razvijaju se dulje od ličinki prethodnih generacija u plodovima, a na kraju razvoja spuštaju se na zemlju i tamo se kukulje. Kukuljenje se najčešće odvija u studenom. Odrasle muhe javljaju se već od početka godine. Napadnuti se plodovi smežuraju, trule ili otpadaju.

Maslinin moljac ima tri generacije

Maslinin moljac (Prays oleae) uz maslininu muhu najvažniji je štetnik masline. Maslinin moljac ima tri generacije koje su povezane uz određene fenofaze masline. Prva generacija (antofagna) napada cvjetove, druga generacija (karpofagna) napada plodove, a treća generacija (filofagna) napada lišće. Prva generacija se može javiti ponekad već rano, početkom proljeća – krajem ožujka, ali se kod nas uglavnom javlja u travnju i svibnju, to jest u vrijeme cvatnje maslina.

Za suzbijanje maslininog moljca i maslinine muhe tvrtka Chromos Agro preporuča sistemični i kontaktni insekticid Chromogor tretiranjem u koncentraciji 0,10-0,15% (10-15 ml sredstva u 10 l vode, tj. 100-150 ml sredstva u 100 l vode). Također, preporučaju i Imidan 50 WG u količini 1,5 kg/ha uz utrošak vode 1000 l/ha. Dostupan je u pakiranju od 0,1 kg, 1 kg, 5 kg.

Najveće štete rade prve dvije generacije

Najveće štete nanose prve dvije generacije uništavanjem cvjetova i oštećivanjem plodova. Imago prve generacije odlaže jaja na čaške još zatvorenih cvjetova. Gusjenice izgrizaju cvjetove zapredajući ih svojom pređom. Imago druge generacije leti u lipnju, a odlaže jaja na plodove. Gusjenice se ubušuju u plod, u kojem izgrizaju meso i sjemenku. Krajem kolovoza i u rujnu javlja se imago treće generacije koji odlaže jaja na lišće. Gusjenice rade hodnike u lišću, a kasnije se slobodno hrane na njemu.

U nekim slučajevima moljac uništi čak 50-100% plodova, no prosječne se štete procjenjuju na 20% godišnje.

Za više informacija o zaštiti masline od štetnika, obratite se tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.
Ovaj je članak savjetodavnog karaktera. Prije primjene pripravka pažljivo pročitajte uputu za uporabu priloženu uz proizvod.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...