“Kruh za poslije” i dalje hrani najsiromašnije Zadrane kojima je svježi kruh (p)ostao luksuz

Živimo u zemlji u kojoj je gotovo 900 tisuća ljudi ispod granice siromaštva, dok ih je milijun i pol na granici istog. Prizori ljudi koji kopaju po kontejnerima u potrazi za koricom kruha, nažalost naša su stvarnost i ne ostavljaju nikoga ravnodušnim. Inicijativa Portala dobrote “Kruh za poslije” pokrenuta 2013. godine zaživjela je u većini gradova, a iako se nije zadržala na svim lokacijama, pekarna Golub na Relji nedaleko bivše male pijace i dalje pomaže potrebitim građanima. Kruh za poslije je unaprijed plaćen kruh koji zatraži netko tko nema novaca da ga kupi.

Ne prođe dan da netko ne kupi kruh za poslije, kaže nam prodavačica dodajući kako je redovitim kupcima to već postala navika. Onih kojima je svježi kruh luksuz, uvijek ima, a tome smo posvjedočili i dok smo razgovarali s njom. Starija gospođa došla je po svoj kruh kao i svaki dan. Kaže, teška su vremena, preživjeti se mora.

Kruh za poslije mi jako puno znači. Ima ljudi koje je sram. Siromaštvo nije sramota, rekla nam je gospođa.

Kako kaže prodavačica, uključenjem u akciju uistinu se uvjerila kako još uvijek ima plemenitih i skromnih ljudi kojima nije teško pomoći onima kojima pomoć treba.

Baš neki dan je u pekaru ušao jedan stariji gospodin. Kupio je jedno pecivo, a ostatak od 100 kuna je iskoristio za kupnju kruha za poslije, kaže nam ona s osmijehom na licu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...