Kupujete novi prijenosnik? Ovo trebate znati prije nego se odlučite na taj korak!

Što vam je najvažnije prilikom kupovine prijenosnog računala? Dijelu korisnika najvažniji je snažan hardver, nekima je presudna veličina ekrana, a mnogima, pogotovo ljudima koji su često na putu, od najveće važnosti jest što duže trajanje baterije. Britanska organizacija za zaštitu potrošača Which? provela je istraživanje o trajanju baterije na prijenosnim računalima poznatih kompanija kako bi provjerili koliko je prosječno trajanje baterija u odnosu na tvrdnje proizvođača. Tijekom godine dana testirali su 67 modela laptopa te se pokazalo da se tvrdnje proizvođača o trajanju baterije u odnosu na situaciju u stvarnosti u nekim slučajevima razlikuju i za nekoliko sati, odnosno baterija nije izdržala niti pola vremena kojeg su naveli proizvođači. Ovo bi za mnoge korisnike mogao biti veliki problem, a svjetlom točkom pokazao se Apple i njihov MacBook Pro čija je baterija na testu izdržala više od deset sati rada.

Kao neke od primjera iz Which?-a izdvojili su Acerov model E15 čija bi baterija trebala izdržati šest sati, ali u praksi ne izdrži niti tri , Yoga 510 umjesto pet sati može izdržati dva sata i sedam minuta, dok je baterija na HP-ovom Pavilionu 14-al115na, umjesto devet sati, na testu izdržala četiri sata i 25 minuta.
Problem vezan uz baterije prijenosnika jest što ih kompanije testiraju u ‘optimalnim uvjetima’ u kojima su maksimizirane performanse računala, dok u stvarnosti korisnici rijetko koriste prijenosnike u takvim uvjetima, što utječe i na trajanje baterije. Ben Wood iz CCS Insighta za BBC je rekao kako postoje brojne varijable o kojima treba voditi računa prilikom mjerenja trajanja baterije te je iznimno teško definirati neko ‘prosječno korištenje’ računala i prosječnu potrošnju baterije jer ona ovisi o aplikacijama koje se koriste, svjetlini ekrana i slično.

Iz kompanija Geek Squad koja popravlja prijenosna računala kažu da, na temelju njihovog dugogodišnjeg iskustva, postoji direktna veza između količine softvera korištenog na laptopu i trajanja baterije te za što duže trajanje baterije korisnicima savjetuju gašenje opcija poput Bluetootha i WiFija (naravno, samo onda kada im bežične mreže ne trebaju i kada ih ne koriste), smanjenje svjetline ekrana, ali i korištenje softvera za štednju energije, javlja Zimo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...