Maslinari traže pomoć: Vjetroelektrane povećavaju broj štetnika u dalmatinskim maslinicima?

Imaju li vjetroelektrane utjecaj na povećanu pojavu štetnika i nametnika u dalmatinskim maslinicima?

To je pitanje postavio Nikša Jajac, vijećnik Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije, na posljednjoj sjednici u ovom sazivu, a sve na upit brojnih građana koji su primjetili ove promjene u svojim maslinicima, piše Slobodna Dalmacija.

– Zadnjih pet godina, od kada su izgrađeni vjetro-parkovi, poglavito na zapadnom dijelu naše županije, u zaleđu Marine te na području Sevida, kao i u dijelovima Šibensko-kninske županije, maslinari su zamijetili veći broj nametnika na svojim stablima. 

– Laičko pojašnjenje je kako su elipse vjetroelektrana svojim radom utjecale na smanjenje brojnosti ptica, odlazak jata s tog područja, a time i anulirale prirodne neprijatelje kukaca, muha i inih „uništavača“ stabala i ploda, kaže Jajac.

– Kako su me građani zamolili za pomoć, zatražio sam od Splitsko-dalmatinske županije eventualnu analizu ovog problema, jer se područje vjetroelektrana podudara s područjima maslinika u kojima se zadnjih pet godina povećala populacija štetnika. Da vidimo jesu li ove pojave uopće povezane, pojasnio nam je ovu inicijativu doc. dr. sc. Nikša Jajac, nezavisni vijećnik.

Županijska pročelnica Marija Vuković, na ovaj upit vijećnika, odgovorila je kako se prilikom dozvole za rad vjetroelektranama, traži i studija utjecaja na okoliš, ne videći ništa sporno.

No Jajac je inzistirao na analizi jesu li ove dvije stvari povezane – povećanje štetnika u maslinicima u neposrednoj blizini vjetro-parkova.

Sada ostaje da se analiza i provede…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...