Maslinarski marendin okupio Zadrane i goste: U Callegru “planulo” 500 porcija variva

Nakon svečanog otvaranja u Gradskoj loži program Dana masline nastavljen je u galeriji Kalelarge i u Callegru gdje je upriličen Maslinarski marendin. Zbog kiše ove godine moralo se odustati od priredbe na otvorenom odnosno na Forumu gdje je Marendin održan prošlu godinu. Normalno da je Callegro bio pretjesan za sve koji su htjeli kušati tradicionalna jela, sljubljivanj esira, vina i ulja.

Više od 500 porcija variva odorza, leće i slanutka tako je za ovu prigodu pripremio poznati zadarskikuhar Renato Kraljev sa učenicima Hotelijersko- ugostiteljske i turističkeškole, planulo je zanepuni sat. Posjetitelji su kušali sir Sirana Gligora, ulje Uljare Predovan iz Vrsi,  vina Masvin, Kraljevskih vinograda,  Udruge vinogradara i vinara Nadin, Vinarije Biograd na moru, Darija Buljata, Degarra. U zabavnom dijelu programa nastupila je klapa Zadarski kantuni te KUD Podgorac iz Starigrada, a program je vješto vodioNenad Marčina.

Razlog velikog interesa je i taj, što uz gastronomski, ova manifestacija ima ihumanitarni karakter. Dobovoljnim prilozima posjetitelja za konzumiranajela i pića prikupljenim tijekom Maslinarskog marendina namjera je podržati nastojanja Lige protiv raka i Onkološkog odsjeka Opće bolnice Zadar u prikupljanju srdestava za kupnju aparata za zračenje neophodnog u liječenju onkoloških bolesnika.

Napeto na okruglom stolu

Nakon marendina, oni koji žele saznati više uputili su se prema Novom kampusu zadarskog Sveučilišta gdje su znanstvenici i stručnjaci na okruglom stolu iznositi najnovije spoznaje, ali i odgovarali na pitanja maslinara o problemima praktičnog maslinarstva i uljarstva.

-Bilo je napeto, kaže i magistar Marijan Tomac, moderator koji na svoj dinamičan i polemičan način  vodio „sučeljavanja“ vitezova okruglog stola -znastvenika, stručnjaka i zainteresiranih mslinara.

Sutra žgvacet na Ugljanu

Sutra, u subotu 29. travnja Dani masline Dani masline “sele” na otok Ugljan gdje će sudionici u sklopu stručnog izleta, uz terensku nastavu rezidbe maslina,  nazočiti i otvaranju matičnjaka, poslušati zanimljivo predavanje Mladena Lucina  o proizvodnji maslinovog ulja pod brendom Oleum Liburnicom. Veliko zanimanje pobuđuje i 2. Međunarodno natjecanje u kuhanju Žgvaceta – tradicionalnog jela od mlade janjetine s bižima i krumpirom, koje će se odvijati u Sutomiščici na Ugljanu.

Krešendo je u subotu navečer za kada je u restoranu i na teresi JK Uskok na Vitrenjaku zakazana dodjela nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja i proglašenje Šampiona. Nakon toga večera i druženje uz živu glazbu.

DM/Dani masline

Foto: AS/Dani masline

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...