MO Petrčane: “Obespravljeni i osiromašeni smo, a na naše upite iz TZ Grada Zadra smiju nam se u lice!”

Mjesni odbor Petrčane poslao nam je priopćenje o sramotnom, maćehinskom odnosu TZ Zadar prema mjestu Petrčane. I dok se TZ Grada Zadra, kao što smo više puta pisali, tako odnosi prema više lokacija u i van granica Zadra, ovaj slučaj zaslužuje pažnju. Pročitajte više u nastavku.

Obespravljeni i osiromašeni smo, a na naše upite smiju nam se u lice!

            Obraćamo se javnosti priopćenjem u kojem želimo ukazati na nesposobnost, sramotno ponašanje turističke zajednice Zadar i očito namjerno zaustavljanje razvoja turističkog mjesta Petrčane.

            U čl. 9. Zakona o turističkim zajednicama, rad turističke zajednice je usmjeren je u tri glavna pravca djelovanja:

poticanje i iniciranje razvoja i unapređivanje postojećeg turističkog proizvoda, iniciranje razvoja novih turističkih proizvoda,
promocija turističkog proizvoda,
3.    razvijanje svijesti o važnosti i gospodarskim, društvenim i drugim učincima turizma, te potrebi i važnosti očuvanja i unapređenja svih elemenata turističkog proizvoda, a osobito zaštite okoliša te prirodne i kulturne baštine sukladno održivom razvoju.  
Dok očito krše zakon i ne iniciraju baš ništa na području Petrčana, na naše upite traže od nas ELABORATE, ISTRAŽIVANJA, IDEJNE PROJEKTE i PROCJENE TROŠKOVA!!! Znaju da mjesni odbor Petrčane ima 0 kn na svom računu te da grad Zadar ne daje sredstva svim mjesnim odborima (neki mjesni odbori na području općine grad Zadar dobijaju ogromna sredstva, dok neki ne dobiju ništa), ali ipak traže od nas papirologiju jer znaju da nemamo mogućnosti osigurati istu.

Sva sredstva što bi trebali uložiti u Petrčane ulažu u mega koncerte, promocije po svijetu na kojima se niti jednom riječju ne spominje mjesto Petrčane, izgradnju turističko informativnog centra itd, a nemaju za uređenje šetnica, plaža i cvijetnjaka u Petrčanima.

Kao što smo već spominjali mi se kao turističko mjesto uspoređujemo s okolnim mjestima sa sličnim karakteristikama kao što smo mi. Tako turistička zajednica Zaton u svom programu koji je dostupan javnosti na njihovoj web stranici, kaže da iniciraju i sudjeluju u projektima koji su bitni za razvoj mjesta i turističke ponude. U planu za 2017 godinu stoji:

·         “TZM Zaton će se aktivno uključiti u realizaciju projekta te će u 2017. godini financirati troškove uređenja zelenih javnih površina u mjestu i poticati uređenje privatnih okućnica. Također će se nabaviti oprema za sport i rekreaciju na otvorenom.

a. Sufinanciranje uređenja javnih zelenih površina – nabavka sadnog materijala

b. Nabavka sezonskog cvijeća za iznajmljivače, ugostitelje i dr. članice TZ-a za uređenje svojih okućnica

c. Nabavka opreme za sport i rekreaciju na otvorenom

·         “Podizanje razine uređenosti mjesta te standard i uvjeti boravka turista u mjestu (uređenje obalnog pojasa, nabavka urbane opreme, uređenje zelenih površina, postavljanje javnih WC-a i tuševa na plažama…)”

·         ” Projekt obnove kule Kaštel”

Plan obnove i revitalizacije kule ima za cilj obnoviti kulu u cijelosti i staviti je u funkciju turizma. Kula-vidikovac bi bila stavljena u turističku funkciju te uređena kao info-punkt i suvenirnica s izložbenim prostorom. Najatraktivniji dio kule bio bi njezin vidikovac s kojega se pruža veličanstven pogled na otoke i morsku pučinu. Projekt će biti nominiran za dobivanje sredstava iz nadležnim ministarstava i EU fondova.

Također iz TZ Zadar navode da po zakonu o turističkim zajednicama ne smiju ulagati u komunalnu infrastrukturu, a zaboravljaju da su prije 4 godine financirali gradnju zidova na mjesnom groblju te između glavne prometnice i privatnih parcela u Petrčanima a sada rade turističko informativni centar u starom djelu grada Zadra.

.

TZ Zadar ne zna i ne želi istražiti lokalitete od kulturološko- komercijalnog značaja za poboljšanje turističke ponude, pa tako ne znaju da postoji crkva “Fažan” između Kožina i Petrčana koja bi sigurno bila atraktivna našim gostima. Ne znaju ni za cijeli kompleks bunkera i špilja iz drugog svjetskog rata koje nam je ostavio Wermacht. Ne znaju ni za raritetne suhozide široke po deset a visoke i po pet metara koje su naši stari napravili krčenjem zemlje. Samim time, ne znaju ih ni označiti, urediti i preporučiti turistima, pa spomenutu povijesnu baštinu nagriza zub vremena.

Kad je već TZ Zadar nesposobna voditi brigu o Petrčanima, mi ih samo molimo da daju nama da se sami brinemo o sebi. Uvjeravamo ih da će nam biti puno bolje.

S poštovanjem

                                                                                              Predsjednik MO Petrčane

                                                                                                          Duje Stanišić

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...