Mons. Puljić sjetio se riječi Ivana Pavla II za Dan Sveučilišta: “Uspjeh je ostvariv kad razum zagrli vjeru, a znanost krene na posao”

Dan Sveučilišta u Zadru, najstarijeg hrvatskog sveučilišta koje slavi 15. obljetnicu od svog ponovno obnovljenog statusa sveučilišta koje baštini tradiciju Generalnog učilišta dominikanskog reda (Universitas Iadertina, 1396.-1807.), svečano je proslavljen u četvrtak 30. travnja koncelebriranim misnim slavljem u crkvi sv. Dimitrija u Zadru i svečanom sjednicom Senata u svečanoj auli sveučilišta. Misu je predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Nakon mise, u obraćanju sudionicima proslave na svečanoj sjednici, nadbiskup Puljić je rekao da početak njegovog djelovanja u 14. st. Zadar svrstava među najstarije sveučilišne gradove Europe.

„To je ponos hrvatskoj zemlji i narodu i velika odgovornost pred sadašnjošću i budućnošću. Duga povijest te visoko-obrazovne institucije ispunja nas zahvalnošću za brojne znanstvenike i umjetnike koji su svojim radom ostavili vidljive tragove u Zadru i zahvalnošću za dar Crkve koja je stoljećima svjetlom svog nauka obasjavala, skrbila i vodila odgojne i visokoškolske ustanove u onom vremenu. To nastavlja činiti i danas“ rekao je mons. Puljić. Istaknuo je kako je Crkva svojim odgojno-obrazovnim radom pomogla „da je kontinent Europe bio ne samo orijentir, nego je prednjačio u svijetu znanosti i tehnike, umjetnosti i kulture. Zadar svjedoči o bogatom nasljeđu umješnog pletiva svega toga po čemu nas i drugi prepoznaju“. Mons. Puljić je poželio da Sveučilište ide „utrtim stoljetnim stazama i nastavi tkati pletivo potrebnog i korisnog odnosa razuma i vjere, znanosti i etike“.

Podsjetio je kako je sv. Ivan Pavao II. neumorno ponavljao u akademskom okruženju profesora i znanstvenika da „pravi i puni uspjeh znanost može ostvariti kad razum zagrli vjeru, a znanost krene na posao pod ruku s etikom. Neka zadarsko sveučilište njeguje taj duh suradnje i nastavi napredovati“ poručio je nadbiskup. Čestitao je dr. Dijani Vican, rektorici Sveučilišta u Zadru, prorektorima, pročelnicima odjela, profesorima, studentima i djelatnicima te važne institucije koji su sudjelovali i na misnom slavlju, piše Ines Grbić za Zadarsku nadbiskupiju.

„Sveučilište u Zadru slavi svoj Dies academicus, dan kad je ponovno obnovljeno nakon 205 godina. Dan zadarskog Sveučilišta vezan je uz 25. ožujka; prije četrnaest godina toga je dana održana konstituirajuća sjednica Senata i donesen Statut Sveučilišta. Duga sveučilišna tradicija i razdoblje obnove bude ponos i odgovornost“ rekao je mons. Puljić u propovijedi mise, istaknuvši da Dan sveučilišta slavljen uz blagdan Gospodnjeg navještenja govori o nadpovijesnom i povijesnom događaju. Povijesni datum upućuje na temelje osnivanja te visokoškolske ustanove 1396. g. i na njegov obnovljeni status sveučilišta 2002. g. Mariji Nuncijati uz koju je vezana obnova Sveučilišta uputio je molitvu da zagovorom prati njegov rad kako bi ostao „osjetljivim čuvarom istine, dobrote i slobodnim prostorom trajnog traganja za njima“.

Tragom navještaja Božje riječi, u duhu Mojsijevog zauzimanja za narod, nadbiskup je rekao da je „cilj i svrha odgojno-obrazovnih institucija voditi brigu o drugome i pomagati mu da postane zreo”. Čovjeku je za život i odgoj potreban drugi (otac, majka, brat, učitelj, profesor, odgojitelj) koji mu „pomaže postati svojim. Pomoć drugomu u odgoju uključuje razvoj njegovih umnih sposobnosti, oplemenjivanje osjećaja i osposobljavanje volje za djelovanje. Pedagozi kažu da se taj umreženi troplet odgojnog procesa odvija na intelektualnoj razini, traganjem za istinom putem znanja i umovanja; na čuvstvenoj odgojem za ljepotu, plemenitost i dobrotu preko ljubavi te na voljnoj razini odgojem za akciju i motivaciju, rekao je mons. Puljić.

„Premda to teoretski izgleda jednostavno, nije nimalo lako odgojiti um, oduševiti srce i potaknuti volju. Zbog toga se to i naziva križem odgojitelja zbog čega su roditelji, profesori i odgojitelji često nemoćni. To ne znači kako valja pustiti neka ‘sve voda nosi’ i okaniti se upućivanja, odgajanja, poticanja i karanja. Dapače, valja nam se trajno truditi, bilo zgodno ili nezgodno vrijeme“ potaknuo je mons. Puljić.

Uz taj pedagoški troplet važan je i metodološki kojim se ostvaruje najbolje u nama i kod drugih. „To su privikavanje, uvjeravanje i dobar primjer. To zadnje je odlučujuće“ rekao je nadbiskup, istaknuvši da je primjer Mojsijevog zauzimanja za narod kod Boga da ublaži svoj gnjev zbog njegove nevjere „poticajan i poučan za svakog čovjeka; osobito za one koji su u službi drugih ljudi kao što su roditelji, učitelji, profesori, odgojitelji, voditelji poduzeća i političkih stranaka, udruga i društava. Poučno je i poticajno i za sve ljude dobre volje koji se bore za istinu, mir i pravdu, za ostvarenje općeg dobra i boljeg društva. Neka slavlje uz Dan Sveučilišta bude poticajem srcem i umom tragati za istinom, mirom i dobrotom. Čestitke svim studentima i djelatnicima odgovorne odgojno-obrazovne i upravne službe u visokoškolskoj instituciji. Neka radom i zauzimanjem svih njenih članova raste i jača zajedništvo, cvjeta znanost i znanje, produbljuje se humanost i međusobna potpora i pomoć“ potaknuo je mons. Puljić u propovijedi.

Na svečanoj sjednici Senata, dr. Pavo Barišić, ministar znanosti i obrazovanja i izaslanik premijera Andreja Plenkovića, osobito je pozdravio i istaknuo zasluge dr. Stjepana Krasića, dominikanca koji je i nositelj počasnog doktorata zadarskog sveučilišta. Uvelike je doprinio njegovoj afirmaciji nizom radova i istraživanja. „Dr. Krasić je svojim studijama pokazao kako Zadar još od 14. st. ima visoko učilište. U tradiciji posebno možemo vidjeti jačanje identiteta. Sjećanje na početke svakoj ustanovi daje posebnost, a ovdje tradicija ima važnost. Znanost i visoko školstvo važni su za razvoj društva i gospodarstva. No, znanost prije svega treba služiti istini, onda gospodarstvu i svemu ostalome“ istaknuo je ministar Barišić, pohvalivši da je dvadeset i pet sveučilišnih odjela uspostavilo moderno integrirano sveučilište čiji centri imaju viziju i misiju i izvan sveučilišnih okvira i uspješnu međunarodnu suradnju.

Rektorica dr. Dijana Vican naznačila je zadarsko sveučilište kao mediteransko. Ima 5 500 studenata, 600 djelatnika, 300 doktoranada. Na 25 sveučišnih odjela, među kojima je i Teološko-katehetski odjel čiji je predstojnik dr. don Elvis Ražov, izvode se studiji na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini.

Na sveučilištu se održavaju brojni domaći i međunarodni znanstveni skupovi, povećan je broj stipendija za izvrsne i za studente slabijeg materijalnog statusa. Profesori i uprava zadarskog sveučilišta izvrsno surađuju sa Zadarskom nadbiskupijom u nizu događaja i inicijativa. „Ništa neće obuzdati rastući entuzijazam. Naša stateška jedra ostaju“ poručila je dr. Vican. Na svečanosti su sudjelovali rektori i prorektori kao predstavnici svih sveučilišta iz Hrvatske i inozemstva, a među njima je bio i prof. dr. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta. U misi su suslavili dr. don Elvis Ražov, dr. Stjepan Krasić, o. Franjo Kowal, povjerenik za mlade Zadarske nadbiskupije, fra Bojan Rizvan i don Roland Jelić. Pjevanje je predvodio Katedralni zbor sv. Stošije pod ravnanjem Žana Morovića.

Ines Grbić

Fotografije provjerite ovdje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...