Morsko smeće velika je prijetnja, ne samo životinjama, već i ljudima te gospodarstvu

Morsko smeće je prijetnja morskom ekosustavu, zdravlju ljudi i gospodarstvu. Zaključci su to izvještaja Europske komisije, točnije Joint Research Centra (JRC) koje u prvi plan stavlja negativne učinke smeća u oceanima i morima te naglašava ozbiljnost i opseg problema. U izvješću se potvrđuje da su plastični predmeti ti koji imaju najveći izravni i neizravni štetan utjecaj.

Milijuni životinja koje žive u oceanima su oslabljene, osakaćene, a mnoge i umiru upravo zbog velikih količina otpada i smeća u morima, neovisno o tome je li ono u morskim dubinama, na otvorenom dijelu mora, na površini ili u plićim dijelovima, piše Agrobiz.

Najvidljiviji učinak onečišćenja u utjecaja na morske organizme je zaplitanja u to smeće, a u čak  80% prijavljenih slučajeva, takvo zaplitanja dovodi do smrti životinje. Drugi izravni učinak je to što te morske životinje gutaju taj otpad, uključujući papir, prerađeno drvo i umjetne materijale.

Naravno, sve to utječe na sam ekosustav, a gubitci su mogući i u sektorima poput turizma, ribarstva, akvakulture. Procjenjuje se da je godišnja šteta od morskog otpada i smeća ribarskog sektora EU oko 61, 7 milijuna eura u smislu smanjenja prihoda ulova i troškova uklanjanja otpada, popravke slomljene opreme, brodskih propelera i sl.

Studija provedena u Velikoj Britaniji pokazala je da, u više od 71% anketiranih luka i marina, korisnici imaju probleme sa slomljenim propelerima, sidrima, kormilima i blokiranjem dovodnih cijevi i ventilima uzrokovanim morskom otpadom. Godišnji trošak uklanjanja smeća koji su prijavile 34 luke u Velikoj Britaniji iznosio je oko 273.000 eura, s prosječnim troškom od 8.000 eura po luci godišnje.

Osim navedenog, stradava i turizam posebice u obalnim turističkim područjima. Istraživanje provedeno u Nizozemskoj pokazalo je da je ukupni trošak uklanjanja smeća s plaža koje je prijavila 32 općina u sedam zemalja Jadransko-jonske makroregije procijenjen na 6,72 milijuna eura godišnje.

U okviru strategije implementacije direktive za marine Marine Strategy Framework Directive (MSFD) stoji da smeće i otpad u morima predstavlja značajan pritisak na morski okoliš, treba ga pratiti i rješavati problem kako ne bi bilo trajne štete na obalnom i morskom okolišu. Tehnička grupa za otpade u marinama oformljena je kako bi pružala znanstvene i tehničke savjete za provedbu zahtjeva MSFD i podržavala države članice.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...