Na današnji dan 2005. godine Hrvatska je izgubila velikog prijatelja – Papu Ivana Pavla II.

Dana drugoga travnja 2005. godine u 21 sat i 37 minuta umro je papa sv. Ivan Pavao II., u svom stanu u Vatikanu. Uzrok smrti bio je zastoj srca uslijed hipotenzije i nedovoljne cirkulacije izazvane septičkim šokom. Sepsa je, pak, bila uzrokovana ranijom urinarnom infekcijom. Posljednje papine riječi bile su na poljskom jeziku i glasile su: “Pozwólcie mi odejść do domu Ojca” (hrv. “Dozvolite mi otići u Očev dom.”), piše Povijest.hr

Nekoliko dana prije papa je primio bolesničko pomazanje od svog prijatelja i tajnika Poljaka Stanisława Dziwisza (danas kardinal nadbiskup Krakowa). Dok je papa umirao, deseci tisuća ljudi okupili su se na Trgu sv. Petra u Rimu. Papa je ostavio pisanu oporuku, u kojoj je izričito tražio da ne bude pokopan u lijesu, nego jednostavno u zemlju. Želja mu je ispunjena i pokopan je ispod crkve sv. Petra.

Na papinom sprovodu okupio se najveći broj stranih državnika u povijesti (više nego na ranijim sprovodima Tita i Churchilla). Ivan Pavao II. proglašen je blaženim 1. svibnja 2011. godine. Njegovi posmrtni ostatci kasnije su iskopani i smješteni u jedan od oltara crkve sv. Petra u Vatikanu, kako bi se vjernicima olakšalo njegovo štovanje, čime je Crkva prekršila papinu posljednju želju.  Papa Franjo 27. travnja 2014. godine proglasio ga je svetim.

Papa koji je volio Hrvatsku

Papa Ivan Pavao II. imao je poseban odnos s Hrvatskom, aktivno se zalažući za ostvarenje hrvatske težnje za samostalnom državom. Vatikan je prvi u svijetu objavio 3. listopada 1991., da radi na hrvatskome međunarodnom priznanju, a službeno je priznao Hrvatsku i Sloveniju 13. siječnja 1992. Upravo je papin pritisak bio odlučujućim činiteljem kod priznanja Republike Hrvatske, dok je do svoje smrti ostao zagovornikom i prijateljem naše države. Blagdan Male Gospe 8. rujna 1991. godine proglasio je svjetskim danom molitve za mir u Hrvatskoj.

Papa Ivan Pavao II Hrvatsku je posjetio tri puta. Uz Papu Aleksandra III. drugi je Papa koji je posjetio Hrvatsku. Zanimljivo, obojica su posjetila Zadar, a Ivan Pavao II u našem je gradu bio 9. lipnja 2003. godine prilikom svojeg trećeg posjeta Hrvatskoj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...