Na današnji dan zbog Gotovine i Zadrana obranjeno Livno, a s njime i Dalmacija

Bitka za Livno započela je 13. travnja 1992. godine napadom srpskih snaga na planinski prijevoj Korićinu između Livna i Glamoča. Glavni cilj srpskog agresora bio je ovladati Livnom i spojiti se sa snagama u dolini Neretve. Da su uspjeli u svojem naumu cijela Dalmacija i grad Split našli bi se u gotovo bezizlaznoj situaciji, a Hrvati iz Hercegovine i središnje Bosne bili bi potpuno odsječeni od matičnog naroda prepušteni na milost i nemilost srpske vojske, piše Dnevno.

Napad Srba (tada još skrivenih iza naziva JNA) išao je na dva pravca, cestom Glamoč – Livno na Korićinu i iz polja od sela Dolac prema Strmici. Napad je vodio zloglasni pukovnik Slavko Lisica.

Glavni je udar bio na Korićinu na kojoj su JNA oštećena dva tenka te izbačen iz stroja veći broj vojnika. Lisica tada prešućuje gubitke, a kasnije je u svojoj knjizi „Komandant po potrebi“ svu krivnju prebacio na podređene časnike. Na samom sektoru Korićine napad su odbili pripadnici I. SHUB-a (Prva svehrvatska udarna bojna) 4. gardijske brigade “Pauci” te skupina HOS-ovaca iz Dalmacije s kojima je bio i legendarni Irac Tom Crowley.

Na Strmici, pak, neprijatelju je oštećen jedan tenk i također poginuo veći broj vojnika. Napad na tom pravcu odbile su hrvatske snage predvođene bojnom „Kralj Tomislav“ iz Zadra uz pomoć specijalaca iz redova „Alfi“ iz Zagreba te domaćih boraca.

Nakon poraza na livanjskoj bojišnici i u dolini Neretve, Srbi mijenjaju svoje planove i okreću se Bosanskoj Posavini s idejom povezivanja prostora od Drine preko Posavine sve do Banje Luke i okupiranih hrvatskih područja.
Događaji na livanjskoj bojišnici pokazali su da se rat u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini mora promatrati kao jedinstveno i neodvojivo ratište, te da se samo suradnjom i zajedništvom Hrvata iz Hrvatske i BiH moglo oduprijeti tada daleko nadmoćnijem neprijatelju. Crta razdvajanja uspostavljena uspješnom obranom Livna u proljeće 1992. ostala je nepromijenjena sve do kraja 1994. kada je srpska vojske počela gubiti osvojena područja.

Za kraj spomenimo da je za obranu šireg područja Livna kao zapovjednik bio zadužen general Ante Gotovina koji je 1992. godine bio postavljen za zapovjednika snaga HVO-a Općinskog stožera Livno.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...