NASA uspaničila svijet: Potencijalno velika prijetnja leti prema Zemlji, a 19. travnja će je “okrznuti”

Sama pomisao na asteroid koji juri prema našem planetu je zastrašujuća, ali radi se o događaju kojeg će znanstvenici vjerojatno biti u stanju predvidjeti uz pomoć modernih alata i tehnologije.

U bližoj nam budućnosti ne prijeti nikakav armagedon, ali jedan će nebeski objekt ipak doći dosta blizu tako da će praktički okrznuti Zemlju 19. travnja. Radi se o asteroidu 2014 JO25.

Najvjerojatnije će samo projuriti pored

RT prenosi kako jedan kilometar širok asteroid juri prema Zemlji na udaljenosti koja je navela astronome da ga označe kao “potencijalno opasan asteroid”. No ne očekuje se da će naš planet biti u bilo kakvoj opasnosti jer će asteroid najvjerojatnije sigurno proletjeti pored nas.

No ipak, radi se u značajno bliskoj udaljenosti. Potencijalno hazardni asteroidi su oni koji su veći od 100 metara, a najbliže Zemlji prolaze na točki koja je 195 lunarnih udaljenosti, ili 7.495,839 kilometara. 2014 JO25 će nam se priobližiti na svega 4.57 lunarnih udaljenosti, ili 1.8 milijuna kilometara,

NASA je objavila kako će prolaz 2014 JO25 pored Zemlje 19. travnja biti najbliži prijelaz ovog asteroida Zemlji u 400 godina. Ne očekuju da nam se se ponovo toliko približi u slijedećih 480 godina.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...