Ne djeluje kao da će se gužve uskoro srediti, sve je zapetljanije; ovo su najvažnije stvari o kaosu na granici

Točno tjedan dana traju nesnosne gužve na hrvatsko-slovenskoj granici koje su se počele stvarati nakon što je na snagu stupila Uredba o sustavnoj kontroli svih putnika na vanjskim granicama schengenskog prostora i vanjskim granicama Europske unije. Iako su iz MUP-a u subotu navečer javili kako je Hrvatska privremeno obustavila uredbu o strogoj kontroli, slovenske vlasti odlučile su to učiniti tek nakratko, nakon čega su nastavile obavljati strogu kontrolu svih putnika. Zbog toga je kolona, samo jutros, na prijelazu kod Bregane bila duga više od deset kilometara, a na ulazu u Hrvatsku čekalo se i do pet sati. Izdvojili smo nekoliko najvažnijih stvari o ovom kaosu na granicama, piše Telegram.

1. Kako su se promijenili schengenski propisi?
Prošlog petka na snagu je stupila Uredba o sustavnoj kontroli svih putnika na vanjskim granicama schengenskog prostora i vanjskim granicama Europske unije. Ona predviđa sustavnu provjeru u relevantnim bazama podataka svih putnika, uključujući i državljane članica EU-a. Hrvatska od prošlog petka mora na svim graničnim prijelazima na vanjskoj, ali i unutarnjoj granici EU-a, provjeravati sve putnike kroz dostupne baze podataka, odnosno kroz nacionalnu bazu podataka Informacijskog sustava MUP-a i Interpolovu bazu podataka.

2. Zašto je nastala gužva?
Navedenom Uredbom uvele su se sustavne provjere na unutarnjoj granici Europske unije između Hrvatske, Slovenije i Mađarske, kako prema državljanima trećih zemalja, tako i prema državljanima Europskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije kojima je omogućena sloboda kretanja. Dosad se nisu radile sustavne provjere osoba koje se mogu slobodno kretati u skladu s pravom EU (npr. državljani država članica EU i država pridruženih Schengenskom prostoru, članovi njihovih obitelji i sl.) zbog čega se broj osoba koje se provjerava sad značajno povećao.

3. MUP javio da je odredba privremeno obustavljena
Nakon komplikacija na graničnim prijelazima, koje su se pojavile već prvog dana primjene uredbe, MUP je u subotu navečer priopćio kako je dogovoreno da će se ona privremeno obustaviti. Hrvatska i Slovenija aktivirale su mogućnost koja postoji u samoj uredbi, odnosno ciljanu kontrolu osoba koje se mogu slobodno kretati po EU. To bi značilo da je granična policija kontrolirala samo ona vozila za koja je procijenila da je to potrebno. I dok je Hrvatska u potpunosti prešla na režim ciljane kontrole, Slovenija ju je uvela samo privremeno.

Slovenski MUP u ponedjeljak je objavio da je Slovenija samo privremeno obustavila striktnu kontrolu putnika na granici s Hrvatskom te da će i dalje provoditi pojačane kontrole koje predviđa izmijenjeni schengenski zakonik. U srijedu, slovenske vlasti izvijestile su kako će za predstojeće uskršnje blagdane i dane vikenda situacija na granici ovisiti o sigurnosnoj procjeni za svaki pojedini prijelaz. “Ovisno o situaciji na nekim će se prijelazima raditi blaža kontrola, ali će se u vrijeme izvan vršnih opterećenja, kad promet na prijelazima bude mali, i dalje obavljati sistematske kontrole svih putnika prilikom ulaska i izlaska”, rekao je državni tajnik u slovenskom MUP-u Boštjan Šefic.

4. Iz EU pozivaju na dijalog Hrvatske i Slovenije
U srijedu je povodom problema koji su se pojavili pri provedbi nove uredbe održana radna skupina Vijeća Europske unije za granicu. Sazvana je na incijativu povjerenika za unutarnje poslove i migracije Dimitrisa Avramopoulosa. Povjerenik je pozvao obje zemlje da održavaju dijalog koji vodi rješenju. Rekao je da je uvjeren da poremećaji u odvijanju prometa na granicama “uskoro neće postojati”.

5. Plenković uputio apel Sloveniji
Premijer Andrej Plenović u četvrtak je uputio apel Sloveniji da, kao i Hrvatska, prijeđe sa sustavne kontrole na granicama na tzv. ciljanu kontrolu. Kaos na granicama komentirao je i danas. Kaže kako je u stalnom kontaktu s kolegama iz MUP-a, ali i kolegama iz Slovenije. “Pokušavamo riješiti ove gužve na granicama, koje su dosegle razinu da sada zahtijevaju puno veću fleksibilnost slovenske strane“, rekao je Plenković. Dodao je i da Uredba koja je usvojena omogućuje prelazak sa sustavne na ciljanu kontrolu te da je Hrvatska to i učinila i o svemu obavijestila Europsku komisiju. Plenković je najavio i da će o ovoj temi danas ponovno razgovarati sa slovenskim premijerom Cerarom.

6. Što kažu Slovenci?
Slovenski premijer Miro Cerar rekao je u četvrtak da Slovenija mora ustrajati na provođenju striktne kontrole ako želi ostati u schengenskom prostoru. Rekao je i kako je razgovarao s hrvatskim premijerom Plenkovićem, s kojim je, kako kaže, u stalnoj komunikaciji otkako su se pojavili problemi na granici izazvani uredbom.

7. Što su priopćili iz MUP-a?
Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je u četvrtak da na unutarnjim granicama Europske unije, odnosno sa Slovenijom i Mađarskom, provodi samo ciljanu kontrolu, čime bi se trebao ubrzati prelazak granica.”Na svim graničnim prijelazima s Republikom Slovenijom granična policija provodi ciljane provjere putnika, koji prometuju preko graničnih prijelaza uz odgovornu istovremenu primjenu profiliranja putnika na način predviđen Uredbom i analizom rizika”, izvijestio je MUP. Naveli su ipak, da postoji mogućnost da će doći do gužvi zbog povećanog prometa tijekom uskršnjih blagdana.

8. Hoće li ovo utjecati na turističku sezonu?
Ministar turizma Gari Cappelli rekao je da nije previše zabrinut zbog izmjena schengenskog zakonika kojim se pooštrava kontrola europskih granica, no smatra da čekanje može izazvati nervozu kod putnika. “Turistička sezona se ne dovodi u pitanje, nego se u pitanje dovodi koliko će izazvati nervozu kod gostiju, a izazvat će je. Znamo svi, kad putujemo, kad idemo na skijanje, pa kada čekamo na granici, sigurno smo nervozni”, kazao je Cappelli. Rekao je da se treba vidjeti što se događalo protekli vikend u prometu te odlučiti što dalje činiti. Naglasio je pritom da pitanje ne ovisi samo o Hrvatskoj. Zbog ovakve je situacije, izvještavaju slovenski mediji, došlo do pada aranžmana šoping izleta iz Istre u slovenske gradove i to za polovicu.

9. Kakva je situacija sada?
Cijelo jutro na granici Slovenije i Hrvatske su neviđene gužve koje ne jenjavaju, čemu sigurno doprinosi i to što je veći broj putovanja zbog produženog vikenda pred nama. Prema izvješću HAK-a u 7,15 sati, promet je pojačan na svim graničnim prijelazima, gdje se čeka i po 3,4 sata. Mostov zastupnik Miroslav Šimić gostovao je jutros na N1 televiziji gdje je rekao da očito slovenska strana postupa drugačije, no nada se da će doći do dogovora. Rekao je kako misli da će se situacija riješiti kombinacijom komunikacije sa susjedima i s Europskom komisijom, piše Telegram.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...