Nominirani projekt Centra za posjetitelje u Ninu na bodovanju u E.U. Fondu za regionalnu konkurentnost

Otvaranjem poziva za dostavu projektnih prijedloga na temu„ Promicanje održivog razvoja prirodne baštine“ Grad Nin je  5. travnja 2017. godine aplicirao iznimno važan projekt kojim bi se valoriziralo cijelo područje Nature 2000 na području Nina i sjeverozapadne Dalmacije.

Grad Nin nosioc je projekta uz partnerski odnos s Razvojnom agencijom zadarske županije – ZADRA NOVA, Naturom Jaderom te Turističkom zajednicom Grada Nina.

Radi se o projektu ukupne vrijednosti  25.944.483,91 kn, unutar kojeg bi Fond za regionalnu konkurentnost E.U. financirao iznos u visini 75 % vrijednosti  tj. iznos od 19.458.362,93.

Ukoliko nominirani projekt iz Nina prođe sve faze vrednovanja unutar Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske Unije, za zaštićenu Ninsku lagunu to bi značilo izgradnju, rekonstrukciju i kompletno opremanje tematskih staza ukupne duljine 2.210 metara sa svom potrebnom opremom za promatranje ptičjeg svijeta kao i dvije promatračnice.

Središnji dio projekta odnosi se na izgradnju Centara za posjetitelje veličine 1.378 m2 koji bi se nalazio u Gradu Ninu, s namjenom interpretacije i edukacije posjetitelja o bogatstvu zaštićenih područja i Natura staništa te prirodne baštine Grada Nina. Centar bi se sastojao od kompleksa dviju zgrada, središnje za interpretaciju te pomoćne koja bi bila opremljena svim potrebnim dodatnim sadržajem. Projekt budućeg centra podijeljen je na prizemlje i dva kata. Prva cjelina sastoji se od glavnog interpretacijskog prostora i polivalantne prezentacijske dvorane. Popratni sadržaj uz izložbeni prostor nalazi se na svim katovima. U prizemlju bi bila prijemna dvorana sa suvenirnicom, te prostor za prezentaciju autohtonih proizvoda. U središnjem dijelu centra nalazile bi se velika i mala konferencijska dvorana, prostor za kreativne radionice kao i prirodoslovna knjižnica s čitaonicom te Caffe bar s velikom terasom.

Realizacija ovog projekta kao i izgradnja Centra za posjetitelje, značila bi formiranje novog cjelogodišnjeg središta kulturnog i društvenog života  Grada Nina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...