Oba osumnjičena za napad na Borussiju nemaju veze s tim: Sumnja se na islamiste, ali i na ekstremnu ljevicu

Oba osumnjičena za sudjelovanje u napadu na autobus s igračima nogometnog kluba Borussia Dortmund najvjerojatnije nisu povezana s ovim terorističkim napadom, objavile su u četvrtak njemačke vlasti.

Jedan osumnjičeni pušten je iz pritvora, dok je drugi zadržan, ali ne zbog napada nego zbog pripadnosti terorističkoj organizaciji Islamska država, priopćilo je glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu.

– Istraga dosad nije pružila dokaze da je osumnjičeni sudjelovao u napadu na autobus Borussije, priopćilo je glavno državno odvjetništvo.

Jedan od privedenih, 26-godišnji Iračanin Abdul Beset A. zadržan je u pritvoru zbog članstva u terorističkoj skupini Islamska država.

– Osumnjičeni se najkasnije 2014. pridružio IS-u u Iraku, gdje je preuzeo zapovjedništvo nad jednom postrojbom koja je sudjelovala u otmicama, ucjenama i ciljanim ubojstvima. On je 2015. otišao u Tursku, a početkom 2016. u Njemačku, stoji u priopćenju. Riječ je o osumnjičenome koji je jučer tijekom dana uhićen u svom stanu u Wuppertalu.

Drugi pritvoreni, 28-godišnji Nijemac, pušten je na slobodu.

Njemačke službe trenutačno provode istragu u svim pravcima, kako prema islamističkim krugovima tako i prema ekstremnoj ljevici i desnici.

– Zasad se nismo usredotočili samo na jednu političku pozadinu, nego se istraga vodi u svim smjerovima, rekao je jedan predstavnik državnog odvjetništva agenciji Reuters.

Odmah nakon napada, u utorak navečer pronađeno je pismo u kojem navodno odgovornost preuzima Islamska država. U isto vrijeme na internetu se pojavilo i pismo u kojem jedna lijeva organizacija preuzima odgovornost za napad.

Pismo na internetu brzo se pokazalo kao lažno, a u svezi sa sadržajem pisma pronađenog nedaleko od mjesta eksplozije također su se pojavile sumnje u vjerodostojnost.

Prilikom eksplozije triju eksplozivnih naprava u blizini autobusa s igračima Borussije Dortmunda, u utorak navečer lakše je ozlijeđen jedan igrač i jedan policajac iz pratnje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...