Otočni sabor o ‘Zlatnom ratu’: “Vlado, stani na stranu otočana i otočnog gospodarstva!”

Otočni sabor poslao je otvoreno pismo upućeno Vladi Republike Hrvatske vezano uz koncesiji nad plažom ‘Zlatni rat’ na otoku Braču. Koliko će isto odjeka imati s obzirom na trenutnu krizu vlasti, ne znamo, ali priopćenje donosimo u nastavku.

Otočni sabor – udruga za razvitak hrvatskih otoka obraća se svekolikoj hrvatskoj javnosti i državnim institucijama povodom događanja oko dodjele koncesije za “Zlatni rat“ na otoku Braču. Otočni sabor daje podršku stanovnicima otoka Brača oko borbe za plažu „Zlatni rat“. Otočni sabor ponavlja svoje zahtjeve da se sukladno Ustavnim odredbama i načelima Strategije održivog razvitka RH, uvaži posebnost pomorskog dobra kao jedinog općeg dobra u Republici Hrvatskoj, te da se u odredbi navedenog Zakona, ugradi odredba kojom bi se članovima lokalne i područne samouprave, kao najzaineresiranijim predstavnicima sveukupne hrvatske javnosti omogućilo sudjelovanje u pripremnim radnjama prilikom postupka za davanje koncesija na pomorskom dobru, kao i sudjelovanje u samom postupku donošenja Odluke o davanju koncesije na pomorskom dobru Republike Hrvatske. Provođenje uključivanja lokalne zajednice u donošenju odluka o njihovim interesima je i na osnovi Ustava, Strategije i drugih zakona jedna od obveza Vlade Republike Hrvatske. Posebna priroda pomorskog dobra i činjenica da je otočko i obalno stanovništvo takvo dobro sačuvalo i očuvalo do današnjih dana ovim prijedlozima Otočnog sabora daje posebnu težinu. Otočni sabor je predložio proširivanje Stručnih tijela za dodjelu koncesija, Vijeća za dodjelu dozvola, Savjeta za upravljanje pomorskim dobrom i dr. sa članovima iz civilnog sektora; udruge, zainteresirana javnost, znanstvenog sektora i gdje je god to moguće promjenjivog člana predstavnika lokalne zajednice područja na kojem se određena aktivnost korištenja pomorskog dobra planira odvijati.

Otočni sabor poziva Vladu Republike Hrvatske da stane na stranu otočana i otočnog gospodarstva i da povede računa o tome što bi za otočane dugoročno značila promjena Zakona o koncesijama i Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Tražimo od Vlade Republike Hrvatske da pokaže koliko im je stalo do razvoja i opstanka otočana na otocima.

Vijeće Otočnog sabora

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...