Plitvicama prijeti skidanje s UNESCO-ve liste zbog prekomjerne gradnje i previše turista

UNESCO godinama upozorava na prekomjernu posjećenost i gradnju na zaštićenom području i traži ograničavanje broja turista i moratorij na gradnju

Prizor pred kojim zastaje dah i idealan setting za savršenu fotografiju mogli bi postati nedostupni za jedan dio posjetitelja, jer Plitvička su jezera, tvrdi UNESCO, previše izložena turistima.

“Razumijem da zbog zaštite ovog predivnog područja žele smanjiti broj posjetitelja. To bi bilo dobro, posjet bi bio ekskluzivniji, a pomoglo bi očuvanju prirode”, kazala nam je Chantelle Herrera, turistica iz američke savezne države Kalifornije.

“Realno to je nemoguće, tu bude ljeti horda ljudi, stvarno se ne može prolaziti, ali nije stvar u tome da se može staviti limit na broj turista koji će dolaziti, nego je stvar organizacije”, tvrdi posjetitelj Luka Maslać.

Da je to teško slažu se i studentice turističkog menadžmenta iz cijelog svijeta, koje baš na Plitvicama proučavaju dobrobit, odnosno prijetnju masovnog turizma na zaštićenim prostorima, donosi RTL.hr.

“Dobro je da je mjesto popularno, ali trebamo voditi brigu o njegovom očuvanju zato mislim da je manji broj turista – dobra ideja”, objašnjava Lyna Mukodji iz Kenije.

UNESCO, koji godinama upozorava na prekomjernu posjećenost i gradnju na zaštićenom području traži ograničavanje broja turista i moratorij, odnosno privremenu zabranu nove gradnje.

U selu Plitvice koje spada pod Nacionalni park obnavljaju se stare, ali i grade nove kuće. Nitko od vlasnika nije htio pred kameru, ali nam poručuju da za gradnju imaju sve potrebne dozvole.

No, kako je moguće da je ovdje uopće dozvoljena novogradnja, te da uprava Parka ničim ne može zabraniti radove.

“Sam Nacionalni park Plitvička jezera nije stranka u postupku po pitanju izgradnje nego su nadležni Ličko-senjska županija odnosno Ured za graditeljstvo iste”, rekao nam je Ognjen Borčić, glasnogovornik Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Baš zbog tih međuresornih zakučica, UNESCO traži reviziju svih građevinskih dozvola. Plitvicama za sad ne prijeti skidanje s liste svjetske prirodne baštine, no ne ispune li se njihova očekivanja, umjesto zaštićena, Plitvice bi mogle postati ugrožena baština.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...