Ponos Zadra; Marin Varivoda, prvak države u matematici: “Nije matematika laka, na svemu u čemu želiš biti dobar moraš puno raditi!”

Na Državnom natjecanju iz matematike koje se održalo u Primoštenu, naš Marin Varivoda osvojio je prvo mjesto!

Ovaj učenik 2. razreda Gimnazije Franje Petrića nije samo ponos Zadra. Tinejdžeri poput njega svjetla su budućnost Hrvatske. Nadamo se ne one u kojoj ćemo njegovo ime spominjati u kontekstu uspješnih nam ljudi u inozemstvu, već one gdje će Marin i genijalci poput njega, dostojanstvo živjeti u svojoj državi i pridonositi njezinu razvoju i prosperitetu.

Čestitamo na osvojenom prvom mjestu. Kakav ti je bio test? 

Test je bio lagan, čak bih rekao izuzetno lagan, ali postavljen je jedan poprilično kompliciran zadatak koji ni sam nisam riješio do kraja. Iako sam dobio neke polovične bodove na njemu, uspio sam osvojiti prvo mjesto, pa sam u konačnici zadovoljan.

Većini tvojih vršnjaka matematika je mrska, nerazumljiva, teška. Što im kažeš? 

Nije matematika lagana. I meni samom je često teška. Koliko god da si dobar, uvijek su pred tobom izazovi koji nisu laki.

Vježbaš li puno ili ti matematika ide sama od sebe? 

Pripreme su nužne. Matematiku treba vježbati. Ja osobno svaki dan radim. Nekad je to samo pola sata, nekad i dva. Ništa ne ide samo od sebe, uvijek treba učiti.

Što te privlači u matematici? 

Meni je matematika nekako odmah sjela. čim sam se s njom susreo bila mi je interesantna. ni sam ne znam zašto. Vjerojatno zato što te tjera na razmišljanje i rješavanje zadataka dolazi kao izazov. Društvene predmete, iskreno, ne volim. Dosadno mi je učiti na pamet. Više volim kad nešto savladavam logikom.

Razmišljaš li o fakultetu, budućem poslu? Ima li u našoj zemlji prosperiteta za stručnjake iz područja matematike? 

Sigurno ću ići na PMF. O tomu što kasnije još ne razmišljam, ali mislim da su stručnjaci iz ovog područja traženi i da mogu dobro živjeti u Hrvatskoj. Sigurno je da su uvjeti vani povoljniji, ali time se još ne opterećujem.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...