Predstavljeni 19. međunarodni Dani masline: “Bez obzira na Vakulu sutra svi na  Maslinarski marendin”

Bez obzira što je rekao Vakula sutra (petak 28. travnja) s početkom 11,30 sati Maslinarski marendin će se održati. Ako ne na otvorenom, na Forumu kako  je planirano,  hoće u galeriji Kalelarge i u Callegru, najvažnija je novost koju je novinarima priopćio Nedjeljko Jusup, član Organizacijskog odbora 19. međunarodne manifestacije Dani masline 2017, koji će se održati 28. i 29. travnja u Zadru i na otoku Ugljanu.

Susretljivošću generalnog direktora  Frane Skoblara i voditelja gradskog ugostiteljstva Turisthotela Ivana Domagoja Magaša, marendin će se blagovati u Callegru.

500 porcija variva

Posjetimo, maslinarski marendin je jedan od događaja ovogodišnjeg izdanja dana masline koji uz gastronomski ima humanitarni karakter. Uz 500 porcija variva od orza, leće i slanutaka koje za ovu prigodu priprema poznati zadarski kuhar Renato Kraljev sa učenicima Hotelijersko- ugostiteljske i turističke škole posjetitelji će na vođenim degustacijama moći kušatati i naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja. Gušticiri će uživati u sljubljivanju ulja i sira uz sve bolja ravnokotarskih vinara

Dolaze i istarski vinari

Od sirara sudjelovanje je potvrdila Sirana Gligora kao i većina poznatijih vinara s područja Zadarske županije – Masvin, Kraljevski vinogradi,  Udruga vinogradara i vinara Nadin, Vinarija Biograd na moru,  Darijo Buljat, Degarra..  Dolaze i vinari iz Istre Coslovich, Fakin, Zigante i drugi.

Upita za sudjelovanje iz dana u dan je sve više. Mnogi žele doći, predstaviti svoje proizvode, računajući  da će Maslinarski marendin, osim sudionika Dana masline, na Forum privući veliki broj naših sugrađana kao i gostiju koji će tog dana boraviti u Zadru. Javljaju su i klape, plesne i folklore skupine koje bi željele nastupiti na Forumu tijekom Maslinarskog marendina.

Rasadničar Rade Babić će dijeliti sadnice maslina…

Razlog velikog interesa je i taj, što uz gastronomski, ova manifestacija ima i humanitarni karakter. Dobovoljnim prilozima posjetitelja  za konzumirana jela i pića tijekom Maslinarskog marendina na Forumu namjera je podržati nastojanja Lige protiv raka i  Onkološkog odsjeka Opće bolnice Zadar u prikupljanju sredstava za kupnju aparata za zračenje neophodnog u liječenju onkoloških bolesnika.

Uz Nedjeljka Jusupa, koje je i predsjednik ocjenjivačkog suda za godišnje nagrade i priznanja, bogat program ovogodišnjih Dana masline, predstavili su u zadarskoj Gradskoj loži Daniel Segarić, pročelnik Zadarske županije, Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora Dana masline i voditeljica profesionalnog panela Zavoda za javno zdravstvo, Anita Peraić.

Rekordan broj uzoraka

Ove godine je na dane Masline pristiglo rekordnih 211 uzoraka ne samo iz Hrvatske nego i iz Slovenije i Crne Gore. Većina maslinara može biti zadovoljna kvalitetom jer je 176 ili 85 posto ulja u kategoriji ekstradjevičanskih. Bez medalje će ostati 31 ulje od kojih 25 djevičanskih ii šest lampante od koji 5 nisu zadovoljila kriterije kemijske analize, otkrila je Peraić.

Dani masline počinju u petak u 11 sati svečanim otvaranjem u Gradskoj loži na Narodnom trgu sa dodjelom godišnjih nagrada. Program se potom nastavlja na Forumu ili, u slučaju lošeg vremena, u Callegru, gdje se na Maslinarskom marendinu očekuje veliki broj maslinara, građana i gostiju Zadra.

Napeto na okruglom stolu

Nakon marendina, oni koji žele saznati više uputit će u popodnevnim satima prema Novom kampusu zadarskog Sveučilišta gdje će znanstvenici i stručnjaci na okruglom stolu iznositi najnovije spoznaje, ali i odgovarati na pitanja maslinara o problemima praktičnog maslinarstva i uljarstva.

– Bit će napeto, očekuje i magistar Marijan Tomac, moderator koji je i lani, na svoj dinamičan i polemičan način  vodio „sučeljavanja“ vitezova okruglog stola -znastvenika, stručnjaka i zainteresiranih mslinara.

Izlet na Ugljan i proglašenje na Vitrenjaku

Sutradan, u subotu 29. travnja u planu je stručni izlet na otok Ugljan gdje će sudionici, uz terensku nastavu rezidbe maslina,  nazočiti i otvaranju matičnjaka, poslušati zanimljivo predavanje Mladena Lucina  o proizvodnji maslinovog ulja pod brendom Oleum Liburnicom. Veliko zanimanje pobuđuje  i 2. Međunarodno natjecanje u kuhanju Žgvaceta – tradicionalnog jela od mlade janjetine s bižima i krumpirom, koje će se odvijati u Sutomiščici na Ugljanu.

Krešendo je u subotu navečer za kada je u restoranu i na teresi JK Uskok na Vitrenjaku  zakazana dodjela nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja i proglašenje Šampiona. Nakon toga večera i druženje uz živu glazbu.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...