Priče majki zlostavljane djece: “Ona je na antidepresivima, a otac zlostavljač na slobodi!”

Diana Krznar Bačić, Tea Franjčić i Anita Papa osnivačice su udruge za podršku i zaštitu žrtava pedofila “Lavice” koje su osnovale u siječnju ove godine. Kada su u siječnju ove godine registrirale udrugu, dani koji su uslijedili uvjerili su osnivačice da su razmjeri te pošasti još gori i veći nego su mislile, piše Slobodna Dalmacija.

– Hrvatske institucije kao da nisu dovoljno osviještene o problemu koji se događa u našem susjedstvu. Premale kazne za počinitelje, šutnja institucija, prijezir okoline, sram, osjećaj nemoći, opisuje probleme za Slobodnu Dalmaciju predsjednica Udruge Anita Papa, dodajući da je to razlog zašto brojni ovakvi slučajevi ne dobiju sudski epilog.

Tako je Slobodna Dalmacija donijela priče dviju majki iz Hrvatske koje su otkrile kroz što sve prolaze sa svojom djecom nakon što su otkrile da je njihov suprug, djetetov vlastiti otac, spolno zlostavljao njihove dijete, prenose Vijesti.hr.

– Bile smo u dućanu i moja je tada osamipolgodišnja djevojčica počela je govoriti kako ju je tata nešto čudno pitao,a ona nije znala što je to. Kada sam ju upitala o čemu se radi ona mi je odgovorila: ‘Pitao me je li znam što je to ‘drk..e’?’. Počela sam iz nje izvlačiti riječ po riječ, pitala sam je da li još nešto bilo, a ona mi je ispričala da joj je prijetio da će je ubiti ako ikome išta kaže, da tata i kći ‘to’ moraju raditi da ne bude pod stresom kada odraste, ispričala je majka, koja je s djetetom odmah otišla na policiju. Bilo je to prije tri i pol godine.

Tijekom razvoda,  čak i u vrijeme kada je stupila u novi brak, otac djevojčice fizički ju je zlostavljao. Znao joj je upadati u stan, u većini slučajeva drogiran i pijan. Jednom ju je pokušao ubiti, zbog čega je na pet dana završio u pritvoru. Nakon što je dobila razvod, kontakt s djevojčicom bio mu je omogućen samo pod nadzorom.

– Prvih šest mjeseci mogao ju je viđati samo u prisutnosti mene i socijalne radnice. Međutim, nakon nekog vremena kada se, kao, sredio, našao stan, socijalna radnica je rekla da sada djevojčicu mogu pustiti tati u stan. Bila sam začuđena, kako je moguće to ako dijete smije viđati samo pod nadzorom? Ali ona je tvrdila da može, ja joj se nisam htjela suprotstavljati da ne bih imala drugih problema. Moja kći nastradala je zbog Centra za socijalnu skrb i zato što ja nisam znala zakone. Od tada sam ih sve proučila, ispričala je majka.

Nakon te odluke socijalne radnice, naime, djetetu su se dogodile strahote. Sva tri vikenda koliko je dijete boravilo kod oca, kako se kasnije ustanovilo, djevojčica je spolno zlostavljana – otac ju je dirao po intimnim dijelovima, tražio da ga oralno zadovoljava, puštao pornografske filmove, opijao… Ono što je najteže i što je tek na kraju djevojčica priznala, došlo je i do analnog spolnog čina.

Nakon prijave policiji i dvaju ispitivanja, traumatizirano dijete moralo je proći niz instancija: od vještačenja, Poliklinike za zaštitu djece, psihijatara do suda.

Na kraju otac zbog svega je najprije osuđen na 2,5 godina zatvora, ali je presuda nakon žalbe ukinuta, a kao službeni razlog je naveden da je došlo do povrede postupka jer djetetu otac nije postavio nijedno pitanje.

Kako piše Slobodna Dalmacija  prije šest mjeseci zlostavljaču je istekla zabrana pristupa i sada Centar za socijalnu skrb ponovno predlaže njihovo druženje, a kada je djevojčica to čula nije spavala cijelu noć.

Druga majka za Slobodnu Dalmaciju ispričala je kako je pedofil spolno zlostavljao njezino dijete.

– On je našem djetetu pokazivao erekciju, stavljao prst u rektum, prema djetetovim riječima jako je boljelo po guzi. Kada se to događalo, svi smo vidjeli samo dječju igru, cerekanje, nekakvu zaigranost, ne možete ni pojmiti da su to znakovi spolnog zlostavljanja. Ali ubrzo je nastala velika promjena u ponašanju, moje dijete imalo je živčane slomove svaki dan, bacalo se po podu, vrištalo, udaralo, u snu bi se primilo rukama za spolovilo i vikalo: “Ne tata, molim te nemoj”, otkriva stravične detalje  potresena majka, koja se nakon toga javila službama za pomoć.

– Moja prijava policiji bila je samo neki zapisnik, a ne kaznena prijava. Policija ni Državno odvjetništvo nikad nisu proveli istragu, bez obzira što sam poslala nekoliko izjava, molbe za pomoć, višekratno molila da se ispitaju svjedoci koje ni dan danas, nakon nekoliko godina, nitko nije pozvao da daju izjavu, a kazneni progon protiv pedofila nikada nije podignut, ispričala je za Slobodnu Dalmaciju.

Iako je utvrđeno da otac ima spolne nastranosti, toliko su daleko otišli u vještačenju da su to opravdali kao njegovo pravo na istraživanje seksualnosti! A meni kao majci imputirali su toliko nestručne dijagnoze za koje uopće nisam imala simptome, ispričala je majka, piše Slobodna Dalmacija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...