Produženi vikend opet donio kaos; Na graničnim prijelazima se čeka preko tri sata

Nakon što je početkom mjeseca uvedena sustavna kontrola na schengenske granice, čekanje na graničnim prijelazima, posebno onima prema Sloveniji, drastično se produljilo. Nerijetke su tako situacije u kojima autobusi puni putnika na provjeru čekaju i po četiri ili više sati, a nešto slično očekuje se i u narednih nekoliko dana s obzirom na produljeni vikend, piše 24.hr.

Što se autobusnog prometa tiče, na Bregani se već jutros čeka po tri sata i to u oba smjera, javlja HAK. Na ostalim je graničnim prijelazima također zabilježen pojačani intenzitet prometa, a čeka se između 20 minuta i sat vremena.

Svim vozačima koji će izvan Hrvatske putovati u smjeru Slovenije HAK preporučuje izbjegavanje većih graničnih prijelaza – Bregane, Rupe, Kaštela i Macelja.

– Vozači neka za prelazak granice koriste manje granične prijelaze gdje je manja gustoća prometa. Na području Istre i Gorskog kotara ističemo prijelaze:Požane, Jelovice, Brod na Kupi, Prezid i Prezid II. Na području Karlovačke i Zagrebačke županije to su prijelazi: Jurovski Brod, Pribanjci, Bregana Naselje, Harmica, javlja HRT.

Inače, Slovenski mediji u subotu znatnu pažnju posvećuju predviđenom sastanku slovenskog i hrvatskog premijera u vezi s rješevanjem pitanja gužvi na granici što ih je uzrokovala nova europska uredba posvećena većoj sigurnosti.

Državni tajnik u slovenskom MUP-u Boštjan Šefic izjavio je kasno sinoć za Slovensku televiziju da pitanje pojačanog nadzora graničnih prijelaza s Hrvatskom za zaštitu schengenskog prostora i povećanje sigurnosti nije bilateralno pitanje.

Hrvatska po njegovim riječima ima problem s izvođenjem kontrola jer nije dio schengenskog prostora i njen program ispunjavanja schengenskih uvjeta još nije prošao evaluaciju, za razliku kako je dodao evaluacije koju su već dobile Bugarska i Rumunjska.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...