Proglašena najbolja maslinova ulja na 19. Međunarodnoj manifestaciji Dani masline 2017. Zadar
Proglašena najbolja maslinova ulja na 19. Međunarodnoj manifestaciji Dani masline 2017. Zadar. U kategoriji otvorenig ulja šampion je OPG Gordane Strpić iz Biograda na moru, a u kategoriji pakovina šampionska titula pripala OPG Lupić i Bala. Najbolje uljare – Uljara Nadin i Uljara Nonno Bruno, a najbolja maslinarska udruga Ulika iz Medulina
POBJEDNICI DANA MASLINE 2017
OTVORENA ULJA
Šampion
OPG Gordana Strpić, Biograd, 100 bodova
PAKOVINE
Šampion
OPG Lupić, Bale, 100 bodova
ULJARA U KOJOJ JE PRERAĐENO ŠAMPIONSKO ULJE
KATEGORIJA PAKOVINE
Uljara Nonno Bruno, Banjole
ULJARA U KOJOJ JE PRERAĐENO ŠAMPIONSKO ULJE
KATEGORIJA OTVORENA ULJA
Uljara Nadin, Nadin
NAJBOLJA MASLINARSKA UDRUGA
Ulika Medulin
Velika većina maslinara koji su sudjelovali na 19. međunarodnoj manifestaciji Dani masline, koja je sinoć završena dodjelom medalja i priznanja u JK Uskok na Vitrenjaku, može biti zadovoljna kvalitetom svojih ulja.
Ostali bez medalja
Od 210 uzoraka pristiglih na ocijenjivanje iz svih hrvatskih jadranskih županija, ali i iz Slovenije i Crne Gore, čak 179 ulja su ekstradjevičanska, 25 je u kategoriji djevičanskih i 6 lapante.
Potonjih 31 ostali su bez medalja, a lapante imaju takve mane da nisu ni za upotrebu u ljudskoj prehrani.
-Radi se o zanemarivom broju uzoraka. Svega pet ih nije zadovoljilo kriterije kemijske analize, a najčešće mane su užeglost i „salamura“, znači ulja iz maslina koja su prije prerade držana u moru, kaže Anita Peraić, voditeljica Profesionalnog panela zadarskog Zavoda za javno zdravstvo čiji članovi su puni mjesec dana ocjenjivali pristigle uzorke, a uzorci su zaprimani izravno od zainteresiranih maslinara, iz njihovih konoba i spremnika. – Jedino mi uzorkujemo ulja izravno od maslinara i na takav način izbjegavamo moguće „muljanje“ kod predaje uzoraka, a omogućava i objektivnije ocjenjivanje, ističe Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora masline.
Tajna uspjeha obitelji Strpić
Naravno, na kraju najviše razloga za zadovoljstvo imaju šampioni, a to su OPG Gordane Strpić iz Biograda na moru u kategoriji otvorenih ulja i OPG Lupić iz Bala u Istri koji su pobjednici u kategoriji pakovina.
– Znali smo da imamo kvalitetno ulje, ali šampionsku titulu nismo očekivali, izjavila je Gordana Strpić neposredno nakon što je iz ruku preuzela plaketu i veliki šampionski pehar.
Strpići u svom masliniku u Vrani imaju 150 stupi maslina o kojima skrbe supružnici Gordana i Zlatko te kćerka Iva. Radi se uglavnom o domaćim sortama. Više od trećine su oblice, a tu su i lastovke, drobnice, buže, lastovke, istraske bjelice, plavice…
– Pobrali smo u pravo vrijeme, plod je bio zdrav, preradili ga u uljari Nadin i to je – to, kaže Gordana Strpić, ne krijući zadovoljstvo uspjehom, koji je tim veći jer je njihovo ulje ocijenjeno s maksimalnim brojem bodova – 100 od mogućih 100, što znači da je ulje gotovo savršeno. Podsjetimo, Strpići su nedavno na Festivalu ulja u Ankaranu kod Kopra u Sloveniji sa svojim uljem pobjedili u kategoriji sorte oblica, a na Danima masline u Zadru prije četiri godinetakođer su osvojili titulu šampiona.
Ove godine konkurencija je bila puno jača, kaže Gordana, jer se u kategoriji otvorenih natjecalo čak 149 ulja.
Najbolje pakovine iz Bala
U kategoriji pakovina, znači ulja koja su na tržištu, od 65 koliko ih je bilo u konkurenciji, kao nabolje ocjenjeno je ulje OPG Lupić iz Bala.
– Osvojili smo dosad puno medalja i titula , ali biti najbolji u Zadru poseban je gust, nisu krili zadovoljstvo Elena i Vedran Lupić koji na području Bala imaju 1800 stupi maslina na 19 hektara.Radi se o starim, do prije 10-ak godina napuštenim maslinicima koji su u potpunosti obnovljeni, a prevladavaju autohtone istarske sorte: buža, puntoža, rožinjola, negrolina. Tereni su na nadmorskoj visini od 60-90 metara s pogledom na Brijunsko otočje. O kakvoći ulja govori i podatak da je OPG Lupić uvršten u eno-gastro vodič kroz Istru, kao i u vodič najboljih svjetskih ekstra djevičanskih ulja poznatog Marca Oreggie “FLOS OLEI”.
Najbolje uljare i udruge
Na 19. izdanju Dana masline dodjeljena su priznaja uljarama u kojima je prerađeno šampionsko ulje. U kategoriji otvorenih ulja to je Uljara Nadin vlasnika Željka Vrsaljka, a u kategoriji pakovina Uljara Nonno Bruno iz Banjola u Istri.
Po prvi put nagrađena i najbolja maslinarska udruga, na temelju prosjeka tri najbolja rezultata njezinih članova, titula je pripala istarskoj udruzi Ulika iz Medulina. Sve u svemu Istrijani su i na ovogodišnjim Danima masline briljirali, osvojili najviše titula, ali su uz Zadarsku županiju, sudjelovali s najviše svojih ulja (40) od svih drugih jadranskih županija.
Sve u svemu i ovaj put se potvrdilo da su Dani masline u stalnom usponu, kao u natjecateljskom, tako i u edukativnom i zabavnom smislu.
Otvoren matičnjak izvornih sorti
Tijekom dvodnevnog trajanja jedan događaj je sustizao drugi, od humanitarnog maslinarskog marendina i okruglog stola na kojemu su znanstvenici, stručnjaci i maslinara raspravili najaktualnije teme do stručnog izleta na otok Ugljan gdje je, uz pokaznu rezidbu u tamošnjim maslinicima, svečano otvoren jedinstveni matičnjak sa 60 autohtonih sorti maslina. – Ovim projektom otoku Ugljanu vraćamo što je nekad imao, a imao je svoj brend liburnsko ulje koje se proizvodilo u Mulinama prije 2.000 godina izvozilo u Rim pod nazivom “oleum liburnicum”. Željeli bismo da se ovaj projekt izvornih sorti proširi na cijelu jadransku Hrvatsku, dosad su ga prepoznali Istra i otok Ugljan, rekao je Đani Benčić, profesor zagrebačkog Agronomskog fakulteta koji je sa pročelnikom Zadarske županije Danielom Segarićem, otvorio ovaj jedinstveni matičnjak na Ugljanu.
KATEGORIJA PAKOVINE – 10 NAJBOLJIH
Zigante d.o.o., Kostanjica, 99,75 bodova
OPG Lupić, Bale, 99,50
Uljara Nonno Bruno, Banjole, 99,50
Edi Batič, Slovenija, 99,50
Davor Iskra, Rovinj,99,50
OPG Lupić, Bale, 99,50
OPG Ratko Romić, Briševo,99,25
Restaurant Matanovi dvori, Škabrnja, 99,25
Coslovich j.d.o.o., Oprtalj, 99,25
OPG Cergna, Bale, 99,25
KATEGORIJA OTVORENA ULJA – 10 NAJBOLJIH
Zvijezdana Vujnović Zadar, 99,75,
Žižanj d.o.o.Biograd 99,50
OPG Marino Kraljević Reale Krasica 99,50
Valter Kramar Rakotule 99,50
Sretna obitelj Kardum, Vukšić 99,50
Borislav Pedić Zadar, 99,50
OPG Nino Činić, Krasica 99,50
PZ Maslina i vino, Polača, 99,25
Bruno Rebić, Imotski, 99,25
OPG Milenko Zagorac, Polača, 99,25
OTVORENA ULJA ZLATO
OPG Denis Has, Buzet – 99,00, OPG Denis Has, Buzet – 99,00, OPG Milenko Zagorac, Polača – 99,00, Ratko Erlić, Banjole – 99,00, Dino Mujić, Crna Gora – 98,75, Željko Pinčić, Zadar – 98,75, Drago Malić, Sukošan – 98,75, Zvonimir Storić, Čista Velika – 98,75, Ante Šunjerga, Čista Velika – 98,75, Ika Kuvek, Plastovo – 98,75, Milivoj Barešić, Drage – 98,75, OPG Zdravko Mamić, Lišane – 98,75, Bore Perica, Zadar – 98,75, Miro Škrobica, Slatine – 98,75, OPG Tomislav Gulan, Galovac – 98,75, OPG Frane Bojmić, Tkon – 98,75, Dragica Parenta, Biljane Donje – 98,75, OPG Anđelka Radanović, Veljane – 98,75, Viktor Prtenjača, Polača – 98,75, Matea Bratanović, Suhovare – 98,75, OPG Bare Žagar, Ražanac – 98,75, Uljara Predovan, Vrsi – 98,75, Marko Batur, Pridraga – 98,75, Miro Marković, Nadin – 98,75, OPG Mirjana Šoša, Zadar – 98,75, Silvano Pregara, Baredine – 98,75, P.Z. Maslina i vino, Polača – 98,75, OPG Buntić, Vodice – 98,75, Mitar Poljak, Suhovare – 98,75, Dino Podrug, Skradin – 98,75, OPG Milenko Zagorac, Polača – 98,75, Mladen Koša i Mirko Mišura, Zagreb – 98,75, Uljara Abazović, Crna Gora – 98,50, Marko Nakić, Zadar – 98,50, Drago Malić, Sukošan – 98,50, OPG Anđelko Marijačić, Zadar – 98,50, Karolina Pinčić, Zemunik Donji – 98,50, Ante Sladić, Plastovo – 98,50, OPG Šime Pavičić, Škabrnja – 98,50, OPG Petar Šestan, Briševo – 98,50, Vilim Gržan, Petrčane – 98,50, OPG Škopić, Ugljan – 98,50, OPG Tomislav Perica, Zadar – 98,50, Josip Kulaš, Polača – 98,50, Matea Bratanović, Suhovare – 98,50, Mirko Knez, Zadar – 98,50, OPG Dario Discordia, Zadar – 98,50, Marko Čirjak, Vrana – 98,50, OPG Jakov Kutija, Lisičić – 98,50, OPG Marin Matešić, Zadar – 98,25, Andrija Nadinić, Sukošan – 98,25, OPG Denis Has, Buzet – 98,25, OPG Ratko Romić, Briševo – 98,25, Vlado Kovačević, Briševo – 98,25, OPG Tomislav Perica, Zadar – 98,25, Koruna – OPG Surać, Zadar – 98,25, Ivica Zrilić, Zadar – 98,00, OPG Radešić Punta, Buje – 98,00, Lidija i Mario Štelko, Buje – 97,75, OPG Danica Sakač, Brtonigla – 97,75, Neven Antić, Zaton šibenski – 97,75, OPG Svemir Troskot, Banjevci – 97,75, OPG Blaž Bilaver, Škabrnja – 97,75, OPG Neven Kovačić, Omiš – 97,75, Mladen Ćustić, Briševo – 97,50, Viktor Prtenjača, Polača – 97,50, OPG Nevenka Brčić, Budak – 97,50, OPG Željko Brala, Posedarje – 97,50, OPG Sinovčić, Novigrad – 97,50, Udruga maslinarske Istre, Poreč – 97,50, Joško Kovačić, Omiš – 97,50, OPG Radešić Punta, Buje – 97,25, OPG Dežmalj, Posedarje – 97,25, OPG Krbavčić, Buzet – 96,75, OPG Mirjana Šoša, Zadar – 96,75, Marin Senkić, Pridraga – 96,75, Mate Mršić, Islam Latinski – 96,50, OPG Ana Mijolović, Slivnica Gornja – 96,25, OPG Bare Pipunić, Skradin – 95,75, OPG Gordana Strpić, Biograd – 95,50, OPG Tonka Bratović, Podgradina – 95,50, OPG Ljubica Periš, Zadar – 95,25, OPG Josip Šestan, Zemunik Donji – 95,25, OPG Tonka Bratović, Podgradina – 95,25, OPG Nikola Potočnjak, Ražanac – 94,75, Nikica Čalušić, Sukošan – 92,50, Ivan Jukić, Zadar – 91,50, Maja Pinčić, Zemunik Donji – 91,00, OPG Šime Šušić, Zadar – 90,25, OPG Petar Gurlica, Škabrnja – 90,25, Tomislav Čirjak, Zadar – 90,00, Ivan Ivković, Zadar – 90,00, Ivan Židić, Makarska – 90,00.
PAKOVINE ZLATO
Ortaona, Urška in Janez Capuder, Slovenija 99,00, Oljkarstvo Ronki – Žarko Vižintin, Slovenija 99,00, OPG Lupić, Bale 99,00, OPG Vošten, Sv. Lovreč 99,00, Uljara Nonno Bruno, Banjole 99,00, Negri olive, Labin 99,00, Domačija Munda, Slovenija 99,00, Andrej Gregorič, Slovenija 99,00, Ekološka kmetija Ronkaldo, Slovenija 99,00, Uljara Lisjak, Slovenija 98,75, OPG Mate Dušević, Ljubač 98,75, OPG Majić – Brač olive, Split 98,75, Zigante d.o.o., Kostanjica 98,75, Uljara Nonno Bruno, Banjole 98,75, OPG Flego, Pazin 98,75, Casa Maršić, Oprtalj 98,75, Uljara Nadin, Nadin 98,75, UO Buddy, Zadar 98,75, OPG Joško Veža, Brist 98,75, Ivan Zadel, Slovenija 98,75, OPG Cossetto, Krasica 98,50, P.Z. Maslina i vino, Polača 98,50, Darko Jakomin – Karlonga, Slovenija 98,50, OPG Atelj, Zadar 98,25, Uljara Lisjak, Slovenija 98,25, OPG Musizza, Tar 98,25, Vina Fakin, Motovun 97,75, OPG Vlado Božić – Cesar, Motovun 97,75, OPG Vlado Božić – Cesar, Motovun 97,50, P.Z. Maslina i vino, Polača 97,25, Casa Maršić, Oprtalj 97,25, Ekološka kmetija Obad, Slovenija 97,25, Ernest Kante, Slovenija 96,75, Aleksander Jevnikar, Slovenija 96,75, Dušan Moljk, Slovenija 95,00, Markočič & Vesel Alela, Slovenija 94,25, OPG Cergna, Bale 93,75, Ljubomir Macarol, Slovenija 93,75, Egidio Krajcar – San Simon, Slovenija 93,25, Uljara Dujela, Zadar 92,50, OPG Kristijan Krt, Buzet 92,50, Turistična kmetija Tonin, Slovenija 91,75, Dino Pucer, Slovenija 90,50, Bruno Radešić, Krasica 90,25, OPG Pero Šantić, Postira 90,25, , SREBRO, , Oljkarstvo Čelestina, Slovenija 88,50, OPG Kristijan Krt, Buzet 85,75, Družina Furlanič, Slovenija 85,50, OPG Kristijan Krt, Buzet 85,50, Coslovich j.d.o.o., Oprtalj 85,00.
210 uzoraka
Na ovogodišnju maninifestaciju Dan masline pristiglo je 210 uzoraka maslinovog ulja.
Od 210 pristigla uzorka, otvorenih ulja je 149 a pakovina 65.
Najveći broj uzoraka ulja je iz
Zadarske županije – 119,Šibensko-kninske– 12, Splitsko-dalmatinske – 10, Primorsko-goranske županije –6, Istarske – 40.
Inozemstvo: Slovenij 19 i Crne Gore 3.
Najčešće mane: Upaljeno i “salamura”
Na upit koje su najčešće mane kod ulja koja nisu ušla u kategoriju akstradjevičanskih Anita Peraić odgovara:
– Ulja koja nisu ušla u kategoriju EDMU imaju manje ili više izraženu neku od mana.
Mane su nastale vjerovatno pogrešnim rukovanjem i postupcima u nekoj od faza berbe ploda, čuvanja ploda, prerade i na kraju skladištenja. Najčešća mana je „upaljeno“ .
U nekim uljima uočena je mana „salamura“ te je vrlo vjerovatno da su masline od kojih je proizvedeno ulje, bile močene u moru, ali isto tako postoji mogućnost da je plod donesen na preradu uredno nakon branja, ali su masline koje su se preradile netom prije, bile močene u moru i posoljene, pojašnjava Anita Peraić.