Rasadnik autohtonih sorata masline otvoren na Ugljanu u sklopu 19. Dana masline

U sklopu 19. Dana masline, koji se ovaj vikend održavaju u Zadru i na otoku Ugljanu, u subotu je na jugozapadnoj strani Ugljana otvoren matičnjak, rasadnik autohtonih sorata masline.

Jedinstven projekt genetske identifikacije autohtonih sorata masline Zadarske županije započeo je prije nekoliko godina dr. Đani Benčić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a uz pomoć Zadarske županije i Općine Preko odvijao se u tri faze.

“Riječ je o projektu u kojemu smo analizirali više od 220 primki, od čega 30-ak s otoka Ugljana. Dobili smo vrlo zanimljive rezultate, potvrdile su se već poznate sorte, ali i šest novih za koje nismo znali da ovdje postoje. Sljedeći korak bila je morfološka analiza novih sorata kako bismo mogli predložiti zaštitu, u budućnosti dobiti ulje i na tržištu imati unikatni proizvod i jedinstvenu priču. Ili, kako se to danas voli reći, novi brend ekstra djevičanskog maslinova ulja. Ovaj matičnjak može služiti za istraživanje, ali prvenstveno za gospodarenje jer je svaka sorta jedinstvena ili za otok Ugljan ili za Zadarsku županiju”, rekao je Benčić.

Tim projektom, naglasio je, otoku Ugljanu vraća se ono što je nekad imao, a imao je svoj brend, liburnsko ulje, koje se proizvodilo u Mulinama prije 2000 godina i izvozilo u Rim pod nazivom “oleum liburnicum”.

Željeli bismo da se ovaj projekt proširi na cijelu Hrvatsku, dosad su ga prepoznali Istra i otok Ugljan, kazao je Benčić, koji s Danijelom Segarićem, županijskim pročelnikom za poljoprivredu, otvorio matičnjak.

Projekt će iznjedriti turističku i arheološku kartu te stvoriti povijesnu, ekološku, nutricionističku i farmakološku priču na temelju koje će se proizvod brandirati, a to, smatra Benčić, u marketinškom smislu otvara neslućene mogućnosti jer će se proizvesti ulje od sorti koje nema nitko, a ovdje su prisutne 2000 godina.

Matičnjak, u kojemu je posađeno 60 stabala maslina, nalazi se na području Psihijatrijske bolnice Ugljan i služit će, među ostalim, i za radno-okupacijsku terapiju za pacijente koji se liječe u toj zdravstvenoj ustanovi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...