Rekordna općina: Za razne projekte Preko povuklo osam milijuna kuna

Nastavljaju se brojni projekti u Općini Preko! Nakon što je prije nekoliko dana započela izgradnja nove šetnice u Sutomišćici, projekt koji zajednički financiraju Općina Preko i Olive Island Marina, na Trgu hrvatske nezavisnosti su posljednjih nekoliko dana zaprimili pozitivne odgovore s čak tri natječaja – dva nacionalna i jednog međunarodnog.

Naime, iz Programa razvoja otoka u 2017. Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije otocima Zadarske županije ove će godine biti dodijeljeno bespovratnih 2,800.000 kuna, od čega je Općini Preko odobreno 300.000 kuna za drugu fazu projekta Avantura otok.

Ministarstvo kulture pak, odobrilo je 270 tisuća kuna za tri projekta na području Općine Preko – arheološke iskope na tvrđavi sv. Mihovila, projekt obnove vjetrenjača na Ošljaku te za uređenje crkve sv. Hipolita i Kasijana u mjestu Ugljan.

Treća dobra vijest stigla je izravno iz Bruxellesa, jer je Općina Preko zajedno sa 10 inozemnih partnera prošla s projektom PEGASUS, vrijednim oko 1,5 milijuna eura, od čega bi otočanima za njihove projekte trebalo pripasti više od 900 tisuća kuna.

Najuspješnija općina u 2016. godini

No, krenimo redom. Izgradnja i uređenje šetnice u Sutomišćici, vrijedna više od 450 tisuća kuna, jedan je od ključnih ovogodišnjih projekata u Općini Preko, koja je u 2016. godini bila jedna od najuspješnijih jedinica lokalne samouprave po povlačenju novca iz nacionalnih i EU fondova, ne samo u Zadarskoj županiji nego i na području RH.
Za nekoliko važnih projekata dobili su više od osam milijuna kuna, a kada se uzme u obzir da je ukupni općinski proračun u 2016. godini iznosio 21,692.000 kuna, to znači da su na postojeći proračun povukli oko 60 posto dodatnih sredstava. Sve to raduje načelnika općine:
– Prošlu godinu slobodno možemo nazvati „godinom projekata“ s obzirom na iznimno velik broj projekata koji su završeni ili su u završnoj fazi. Napokon je dovršena I V. faza kanalizacijske mreže, koja najvećim dijelom prolazi kroz Poljanu, za što smo preko IPARD programa Europske unije dobili povrat od 4,8 milijuna kuna. Uz to, oko dva milijuna kuna dobili smo iz EU fondova za izradu studijske dokumentacije projekta Aglomeracija Preko – Kali – Otok Ugljan, koja je preduvjet za nastavak gradnje preostale mreže odvodnje, ističe Novoselić.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sa 830.000 kuna sufinanciralo je projekt Avantura otok, a preko kapitalnih pomoći Ministarstva graditeljstva osigurano je 100.000 kuna za kupnju novog multifunkcionalnog bagera koji je već nekoliko mjeseci u pogonu. Ministarstvo kulture dodijelilo je 100.000 kuna za izradu arhitektonskog 3D snimka tvrđave sv. Mihovila, a uz financiranje općinske razvojne strategije preko Mjere 7.1. Europskog fonda za ruralni razvoj, Prečani su se izborili i za sredstva pomoću kojih su probijeni i uređeni šumski putovi na otocima Rivnju i Sestrunju.
– Pokazalo se vrlo mudrim potezom što smo bili među prvim jedinicama lokalne samouprave s formiranim Odsjekom za EU fondove i razvoj, jer smo već sada na županijskoj, ali i nacionalnoj razini prepoznati kao jedna od općina s najviše projekata u pripremi, zaključuje Novoselić.

Ključno je imati dobar tim

Za svaki dobro odrađen posao ključan je dobar tim, a mi ga u našoj općini imamo, smatra voditelj Odsjeka za EU fondove i razvoj Ante Župan.
– Za svaki projekt presudna je kvalitetna priprema dokumentacije, ali je isto tako važno vođenje projekta do samog kraja kako bi se povukla sva sredstva koja su na raspolaganju. Cilj nam je u idućim godinama povećati broj dolazaka turista u pred i postsezoni, za što će nam od velike koristi biti dovršetak cikloturističkog projekta Avantura otok u sklopu kojeg ćemo biciklističkim stazama u zaleđu otoka povezati cijelu općinu, od Preka do Mulina. Ključni projekt – obnova Tvrđave sv. Mihovila napreduje krupnim koracima, jer smo nakon duge borbe vratili upravljanje tvrđavom Općini Preko, a ove godine iz tvrđave bi napokon trebala biti izmještena 50-metarska antena te bi potom trebali početi arheološki iskopi, pojašnjava Župan te otkriva kako je Općina Preko jedan projekt realizirala u suradnji s inozemnim partnerima.

– Prije nekoliko dana dobili smo informaciju da nam je prošao 1,5 milijuna eura vrijedan projekt PEGASUS – Podupiranje energetske učinkovitosti, pametnog upravljanja energijom i korištenje obnovljivih izvora energije u javnoj infrastrukturi, uključujući javne zgrade te u stambenom sektoru, koji smo u suradnji s 10-ak inozemnih partnera iz Italije, Grčke, Francuske, Slovenije, Belgije, Španjolske, Malte i Cipra kandidirali preko MED Programa (Mediteranski program suradnje 2014.-2020). Uskoro ćemo imati sastanak partnerskog vijeća pa ćemo znati detaljnije informacije. U završnoj nam je fazi i jedan veliki projekt preko programa LIFE, ali o tom-potom, dodaje Župan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...