SAD nas je priznao prije 25 godina

U trenutku američkog priznanja predsjednik SAD-a bio je George Bush (otac), no već je trajala kampanja u kojoj će pobijediti Bill Clinton.

Sedmog travnja 1992. godine Sjedinjene Američke Države konačno su priznale nezavisnost Republike Hrvatske. Učinile su to tek kao 57. po redu država, gotovo tri mjeseca nakon 15. siječnja, kad su Hrvatsku priznale najveće europske zemlje. Zanimljivo je da je čak i Iran priznao Hrvatsku prije SAD-a, piše Povijest.hr

Kraj borbe za međunarodno priznanje Hrvatske obilježen je njenim primanjem u Ujedinjene Narode 22. svibnja 1992. godine. U trenutku američkog priznanja predsjednik SAD-a bio je George Bush (otac), no već je trajala kampanja u kojoj će pobijediti Bill Clinton. Državni tajnik SAD-a u vrijeme priznanja Hrvatske bio je Teksašanin James Baker.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...