Sajam „Dani sunca“ za Dan planeta Zemlje i ove godine u Zadru!

Dan planeta Zemlje 22. travnja udruga „Eko-Zadar“ i ove će godine obilježiti održavanjem Sajma zdrave hrane i tradicijskih proizvoda „Dani sunca“. Trodnevni sajam u periodu od 20. do 22. travnja održat će se na Narodnom trgu u Zadru, a na njemu će nastupiti 15 sudionika, od kojih su njih 11 s područja Zadarske županije. Dvoje među njima vlasnici su oznake Hrvatskog otočkog proizvoda (HOP), a riječ  je o OPG-u Marije Kuljerić sa Silbe čija čak četiri melema te dvije kreme nose ovu oznaku, i o obrtu Kamen dizajn iz Preka, koji s bavi izradom uporabnih predmeta i suvenira od bračkog kamena, a oznaku HOP nosi njihov mužar. Oni će se na sajmu predstaviti tijekom sva tri sajmena dana.

Tijekom čitavog trajanja sajma nastupit će i PTO Nekić iz Biograda na Moru s uljima, kremama i biljnim kuglama, OPG Drago Drmić iz Zadra s likerima i kozmetikom, Drmić j.d.o.o. iz Zadra s  pekmezima, te slanim i slatkim delicijama, OPG Mladen Jezidžić iz Zadra s medom i pčelinjim proizvodima, OPG Aralica iz Šibenika s likerima i džemovima od maraške i crnih smokava, te OPG Ivana Dežmalj iz Posedarja s kozmetičkim proizvodima.

Na sajmu „Dani sunca“ prvi se put, i to posljednjeg dana sajma –  22. travnja, predstavljaju Aranea d.o.o. sa Silbe s pekarskim proizvodima od  ekološki proizvedenog brašna, te Silicea Terra iz Nina koja donosi unikatni nakit od poludragog kamena, prirodnu kozmetiku i orgonite.  Prvog sajmenog dana –  20. travnja posjetitelje očekuju dobro poznati proizvođač delicija od suhih smokava OPG Eugen Novaković iz Posedarja i Bokun d.o.o. iz Splita sa sokovima i džemovima od bobičastg voća, vinom od šumskih kupina i sušenim gljivama. Socijalna zadruga „Put“ iz Rijeke koja, među ostalim donosi  proizvode od samoniklog bilja poput pesta od medvjeđeg luka i pupoljak maslačka u maslinovom ulju, te OPG CD Raspović iz Zadra  s  cvijetom lavande medenjacima, narancinima, likerima i rakijama na „Danima sunca“ sudjeluju 20. i 21. travnja, dok će s svojim likerima i rakijama Kapronca d.o.o. iz Zagreba predstaviti 21. i 22. travnja.

-U povodu Dana planeta Zemlje udruga tradicionalno organizira sajmove na kojima sudjeluju mali lokalni proizvođači. Na ovaj način želimo potaknuti i proizvođače i potrošače da promisle o tome doprinose li svojim odlukama, bilo vezanim uz proizvode procese ili uz potrošačka navike, očuvanju ekosustava čiji je čovjek dio, rekla je Nives Rogoznica iz udruge „Eko-Zadar“.

Radno vrijeme sajma 20. i 21. travnja je od 8 do 20 sati, a 22. travnja od 8 do 15 sati. Održavanje sajma „Dani sunca“ podupire Grad Zadar, UO za  gospodarstvo i obrtništvo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...