SDP Zadarske županije predstavio svoj obrazovni program; “Zalažemo se za besplatne udžbenike i opremanje škola”

SDP Zadarske županije i njegovi koalicijski partneri, prigodom Međunarodnog dana knjige izložili su obrazovni program. U njemu se SDP zalaže za besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola, usklađivanje upisnih kvota s potrebama tržišta rada, podršku županije stručnom usavršavanju nastavnika kao i pomoć u opremanju škola nastavnom i informatičkom opremom.

U Hrvatskoj je izdvajanje iz proračuna za školstvo ispod prosjeka Europske unije. Način na koji je školstvo decentralizirano financirano doveo je do nesrazmjera u kvaliteti obrazovanja i opremljenosti škola između naših županija jer škole u ovom dijelu ovise o financijskim mogućnostima jedinica lokalne samouprave. Glavni cilj SDP-a je osigurati obrazovanje dostupno svima pod jednakim uvjetima.

Zadarska županija osnivač je 27 osnovnih škola, koje pohađa oko 7200 učenika. SDP Zadarske županije čvrstog je stava da je dužnost jedinica regionalne samouprave osigurati besplatne knjige sa sve učenike osnovnih škola. „Zalažemo se za besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola, a u proračunu Zadarske županije postoji način da se osiguraju sredstva za besplatne knjige. SDP-ov prijedlog je da učenici vraćaju udžbenike na kraju školske godine, kako bi ih koristile i iduće generacije“ istaknula je Renata Sabljar Dračevac, kandidatkinja SDP-a za županicu Zadarske županije.
S obzirom da postoji nesrazmjer između upisnih kvota za pojedina zanimanja i mogućnosti zapošljavanja u tim zanimanjima potrebno je omogućiti bolju komunikaciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje s obrazovnim institucijama i bolju informiranost budućih učenika o onim zanimanjima koja su tražena na tržištu rada u Zadarskoj županiji. SDP smatra da je na taj način nužno definirati preporuke za smanjenje ili povećanje pojedinih upisnih kvota, kao i stipendirati obrazovanje za deficitarna zanimanja.

„Svjesni smo da županija ne može mijenjati nastavni plan i program, ali možemo našim djelovanjem stimulirati usmjeravanje učenika u tehnička područja npr. Možemo u tu svrhu osigurati stipendije, opremati tehničke i strukovne škole, sudjelovati u projektima koji populariziraju ova zanimanja. Županija može organizirati natjecanja i financirati nagrade za uspješne učenike. Cijeli je niz mjera koje je moguće pokrenuti na županijskoj razini kako bi se ostvario taj cilj i za njih se mi u SDPu Zadarske županije zalažemo“ naglašava Sabljar Dračevac.

SDP Zadarske županije dodatno predlaže povećanje proračunskih izdvajanja za stručno usavršavanje nastavnika i dodatnu informatizaciju škola, kao i za organizaciju edukacije ravnatelja za pisanje projekata za EU fondove. U proračunu Županije postoje sredstva koja se mogu usmjeriti za učenike i studente koji ostvaruju izvrstan uspjeh, kao i za učenike slabijeg imovinskog stanja. SDP ističe kako je potrebno subvencionirati smještaj učenika u učeničkim domovima, što je jedna od mjera za osiguranje jednake dostupnosti kvalitetnog obrazovanja svakom učeniku u županiji.
Zajedno za promjene!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...