Sedmi kontinent u Kazalištu lutaka; Osnovci kao filmski kritičari, ocjenjivali glazbu, glumu, priču…

Glazba je bila odlična, film je bio predug, glumica je bila uvjerljiva, priča je bila zanimljiva, ne sviđa mi se što priča nije istinita, samo su neki od komentara koje su uputila djeca u ulozi publike odnosno filmskih kritičara nakon što su odgledali igrani „Uvijek svoja“, animirani „Phantom boy“ te filmove iz Animafestove selekcije iz Natjecateljskog programa za djecu od 7-10 godina u Kazalištu lutaka Zadar u sklopu filmsko-obrazovnog programa Sedmi kontinent.

Osnovci različitih uzrasta u ulozi gledatelja ocjenjivala su filmove, prepoznavali filmske rodove, hvalili dijelove koji im se sviđaju te kritizirali pojedinosti koje im se nisu svidjele. Sve to događalo se nakon projekcija u razgovoru sa filmskim profesionalcima. Svestrani glazbenik i producent Hrvoje Nikšić osvojio je simpatije školaraca koji su od njega mogli čuti o tome kako nastaje filmska glazba, kakva sve može biti uloga glazbe u filmu, a posebno ih je dojmilo to što je svirao u bendu, da bendovi u njegovom studiju snimaju pjesme, da pohađao je matematičku gimnaziju, studirao na Fakultetu elektronike i računarstva. Hrvoje je govorio o iskustvu stvaranja glazbe za film „Ne gledaj mi u pijat“ Hane Jušić. Između ostaloga pojasnio je školarcima da glazba „pomaže da povjerujete glumcu“.

Snježana Gabelić, prof. hrvatskog jezika i književosti s djecom je analizirala filmove i objašnjavala im rodove i žanrove filmova, nabrajala kakav sve može biti plan; krupni, srednji, blizi, američki, detalj…itd. Uspješno ih je poticala na promišljanje filma te komentiranje. Kao vrsni predstavnici hrvatske animacije i igranog filma djeci su još govorili Petra Zlonoga i animator Milivoj Popović te ilustrator.

Inače, francuski film „Uvijek svoja“ na prošlogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu osvojio je nekoliko prestižnih priznanja, uključujući Kristalnog medvjeda, bavi se temom odrastanja i svim izazovima koje ono uključuje, snimljen je prema najprodavanijem francuskom romanu za djecu te na najbolji način obuhvaća ne samo zabavnu, nego i edukativnu komponentu Sedmog kontinenta. Naglasak ovogodišnjeg Sedmog kontinenta bio je na animiranom filmu, njegovom značaju i utjecaju na djecu i mlade. Projekcije u Zadarskoj županiji pratilo je ukupno 1800 učenika iz sedam osnovnih škola s područja Benkovca, Obrovca, Škabrnje, Zemunika, Bibinja i otoka Ugljana. Nastavak je ovo uspješne priče koja se već tradicionalno godinu provodi s ciljem da se djeca od najranije dobi upoznaju sa svim zanimljivostima i vrijednostima filmske umjetnosti. Program sufinanciraju Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Zadarska županija, a podržava ga i Filmski ured Zadar. Osim u Kazalištu lutaka Zadar, Sedmi kontinent gostovao je u Benkovcu, Obrovcu i Preku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...