“Situacija u Agrokoru i dalje je alarmantna, ne želim širiti lažni optimizam”

Agrokor Grupa, u bliskoj suradnji sa savjetnicima, u preliminarnim je provjerama utvrdila da bi moglo biti potencijalnih pogrešaka u financijskim izvješćima Grupe, a namjerava imenovati PricewaterhouseCoopers (PwC) revizorom za 2016. godinu, priopćeno je iz Agrokora, koji je od društava u sastavu grupe zatražio da sazovu glavne skupštine.

– Izvanredni povjerenik danas je zatražio da određena društva unutar Grupe sazovu svoje glavne skupštine. Očekuje se da se te glavne skupštine održe unutar 15 dana od danas, navodi se u priopćenju, kojemu je priložen i popis 40-ak tvrtki iz sastava grupe.

Moglo bi biti potencijalnih pogrešaka u izvješćima Kao svrhu tih skupština iz Agrokora navode donošenje rješenja o imenovanju PricewaterhouseCoopers d.o.o. novim statutarnim revizorima za Grupu radi provedbe revizije za financijsku godinu 2016.

– Grupa je, u bliskoj suradnji sa svojim savjetnicima, u preliminarnim provjerama utvrdila da bi moglo biti potencijalnih pogrešaka u izvješćima Grupe. Te se provjere trenutno nastavljaju. Slijedom toga, Grupa moli da se dionici ne oslanjaju na njena financijska izvješća iz prošlosti dok provjere ne budu dovršene, a situacija primjereno razjašnjena, ističe se u priopćenju. Pritom se ponavlja kako Grupa namjerava imenovati PricewaterhouseCoopers za provedbu revizije financijskih izvještaja Grupe za 2016.

– To će imenovanje rezultirati potrebom produljenja roka za objavu revidiranih financijskih izvještaja za 2016. Grupa očekuje izdati daljnju objavu o napretku pokrenutih procesa unutar sljedećih 30 dana, navodi se u priopćenju.

– Agrokor d.d. želi svim vjerovnicima skrenuti pažnju na činjenicu da je uslijed moratorija prema Zakonu o izvanrednoj upravi pokretanje bilo kakve prisilne radnje, započinjanje sudskog postupka, primjena bilo kakvih pravnih lijekova i poduzimanje sličnih radnji protiv Grupe izričito zabranjeno tijekom postupka izvanredne uprave, zaključuje se u priopćenju. Iz Agrokora pritom podsjećaju kako je ta kompanija ušla u postupak izvanredne uprave sukladno Zakonu o postupku izvanredne uprave za trgovačka društva od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, a to se odnosi na Agrokor d.d. i njegova ovisna društva pod izvanrednom upravom te se u priloženom popisu nalazi nešto više od 40 tvrtki. Situacija je alarmantna Inače, izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak danas je boravio u Sarajevu te upozorio kako je kriza u tom koncernu i dalje “alarmantna”, dodajući kako ne želi širiti lažni optimizam, no kako će uraditi sve da se poslovanje stabilizira, a dospjeli dugovi izmiruju. “Od trenutka preuzimanja i vođenja ove kompanije situacija koju smo zatekli u koncernu, a prije svega mislim na hrvatski dio koncerna, bila je vrlo alarmantna. Ona je to još i danas”, kazao je Ramljak novinarima nakon sastanka s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i predstavnicima drugih tijela vlasti u BiH, s kojima je razgovarao o poslovanju Agrokorovih tvrtki u toj zemlji i krizi u hrvatskom koncernu.

Ramljak je novinarima kazao kako je svojim sugovornicima predstavio situaciju u Agrokoru. Podsjetio je kako je odmah nakon imenovanja kazao kako je riječ o borbi s vremenom, za zaposlene, dobavljača i sve države u regiji i njihove građane. “Ta bitka još traje. Nemam namjeru širiti nikakav lažni optimizam i u ovom trenutku ne mogu reći da je situacija takva da se promijenila za petnaest dana”, kazao je Ramljak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...