Među deset najboljih u Hrvatskoj

Školski list zadarske Strukovne škole Vice Vlatkovića pozvan na prestižnu smotru LiDraNo ’17!

Arhiva/ZARAPIX
Tamni način

U sklopu novinarskog stvaralaštva učenika, na ovogodišnju državnu Smotru LiDraNo, u konkurenciji školskih listova srednjih škola, pozvano je 10 srednjoškolskih listova iz cijele Hrvatske. Tako su se na LiDraNu u Primoštenu predstavili najbolji od najboljih – Tabula Nova, Cener, Gvak!, Labos, Franzine, Kamen mudrosti – kamen ludosti, Stručak, Pegla, Lumen i Ban, piše Srednja.hr

Pozvani školski listovi, predstavljeni su na izložbi drugog dana Smotre LiDraNo kako bi ih svi sudionici mogli prolistati i upoznati se s njihovim konceptom te radom kolega novinara. Samo kratkim, površnim prelistavanjem listova, i mene su zaintrigirale brojne teme kojima su se učenici u svojim listovima bavili posljednjih godinu dana. Pomislila sam – ako je ovo pogled u budućnost novinarstva, ta budućnost je vrlo svijetla.

Na tragu mojih misli, bili su i članovi povjerenstva Smotre LiDraNo za školske listove. Na organiziranom okruglom stolu, učenici urednici i profesori voditelji školskih listova u razgovoru s članovima povjerenstva dobili su povratne informacije o svojim listovima, grafičkom oblikovanju, temama koje su obrađivali, a dobili su i konstruktivne savjete.

I sami članovi povjerenstva istaknuli su kako su imali prilično težak zadatak s obzirom na velik broj prijavljenih kvalitetnih listova. Naglasili su i kako su srednjoškolski listovi ove godine pretekli osnovnoškolske što se tiče kvalitete sadržaja i grafičkog oblikovanja. Zatražili su, kažu, da se od sljedeće godine na državnu smotru poziva 15 srednjoškolskih listova, a ne dosadašnjih 10.

Kreativan sadržaj i društveno angažiran sadržaj, uz neizostavno kritičko mišljenje učenika

Kvaliteta, ali i vrijednost školskih listova očituje se, dakako, uvidom u njihov sadržaj. Kreativnost, kritičko mišljenje, društveno angažirane teme, samo su neke od odlika koje krase listove s kojima sam se susrela na LiDraNu. Pisanje kolega srednjoškolskih novinara i samom je formom na zavidnoj razini, dok njihovi tekstovi sadržajno bez problema mogu konkurirati za objavu u ozbiljnim dnevnim novinama, tjednicima ili pak na portalima.

Stručak iz zadarske Strukovne škole Vice Vlatkovića može se pohvaliti muškim uredništvom, no ipak, voditeljica projekta jest nastavnica Ivana Pandžić. Tiskaju se u crno-bijeloj tehnici, a u predstavljenom broju ističe se intervju s učenicom koja će jednog dana biti automehaničarka.

Više pročitajte na portalu Srednja.hr

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar