Školski list zadarske Strukovne škole Vice Vlatkovića pozvan na prestižnu smotru LiDraNo ’17!

U sklopu novinarskog stvaralaštva učenika, na ovogodišnju državnu Smotru LiDraNo, u konkurenciji školskih listova srednjih škola, pozvano je 10 srednjoškolskih listova iz cijele Hrvatske. Tako su se na LiDraNu u Primoštenu predstavili najbolji od najboljih – Tabula Nova, Cener, Gvak!, Labos, Franzine, Kamen mudrosti – kamen ludosti, Stručak, Pegla, Lumen i Ban, piše Srednja.hr

Pozvani školski listovi, predstavljeni su na izložbi drugog dana Smotre LiDraNo kako bi ih svi sudionici mogli prolistati i upoznati se s njihovim konceptom te radom kolega novinara. Samo kratkim, površnim prelistavanjem listova, i mene su zaintrigirale brojne teme kojima su se učenici u svojim listovima bavili posljednjih godinu dana. Pomislila sam – ako je ovo pogled u budućnost novinarstva, ta budućnost je vrlo svijetla.

Na tragu mojih misli, bili su i članovi povjerenstva Smotre LiDraNo za školske listove. Na organiziranom okruglom stolu, učenici urednici i profesori voditelji školskih listova u razgovoru s članovima povjerenstva dobili su povratne informacije o svojim listovima, grafičkom oblikovanju, temama koje su obrađivali, a dobili su i konstruktivne savjete.

I sami članovi povjerenstva istaknuli su kako su imali prilično težak zadatak s obzirom na velik broj prijavljenih kvalitetnih listova. Naglasili su i kako su srednjoškolski listovi ove godine pretekli osnovnoškolske što se tiče kvalitete sadržaja i grafičkog oblikovanja. Zatražili su, kažu, da se od sljedeće godine na državnu smotru poziva 15 srednjoškolskih listova, a ne dosadašnjih 10.

Kreativan sadržaj i društveno angažiran sadržaj, uz neizostavno kritičko mišljenje učenika

Kvaliteta, ali i vrijednost školskih listova očituje se, dakako, uvidom u njihov sadržaj. Kreativnost, kritičko mišljenje, društveno angažirane teme, samo su neke od odlika koje krase listove s kojima sam se susrela na LiDraNu. Pisanje kolega srednjoškolskih novinara i samom je formom na zavidnoj razini, dok njihovi tekstovi sadržajno bez problema mogu konkurirati za objavu u ozbiljnim dnevnim novinama, tjednicima ili pak na portalima.

Stručak iz zadarske Strukovne škole Vice Vlatkovića može se pohvaliti muškim uredništvom, no ipak, voditeljica projekta jest nastavnica Ivana Pandžić. Tiskaju se u crno-bijeloj tehnici, a u predstavljenom broju ističe se intervju s učenicom koja će jednog dana biti automehaničarka.

Više pročitajte na portalu Srednja.hr

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...