Slučaj Fimi media, Sapunar na sudu: “Barišića sam upoznao preko Kalmete koji je hijerarhijski bio ispod njega i slušao ga”

Bivši član uprave Ine Josip Petrović odbacio je svjedočeći na ponovljenom suđenju u slučaju Fimi media da je bilo koga u Ini nagovarao na suradnju s marketinškom agencijom po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici, dok je bivši član uprave HAC-a.

Josip Sapunar posvjedočio da je suradnju s tom tvrtkom počeo na izričito traženje tadašnjeg HDZ-ova rizničara Mladena Barišića, s kojim ga je povezao ministar Božidar Kalmeta.

Sapunar koji je u HAC-u od 2001. do 2011. bio član uprave za financije posvjedočio je da je suradnja s Fimi Mediom trajala od 2005. do 2009. “Bilo je više ugovora vrijednih oko 15 milijuna kuna, a suradnja je započela na izričito traženje Mladena Barišića prema upravi HAC-a”, kazao je Sapunar. Dodao je da je Barišića upoznao na ručku u jednom zagrebačkom restoranu gdje ga je, zajedno s kolegom iz HAC-a Milivojem Mikulićem, pozvao tadašnji ministar Kalmeta.

Na pitanje obrane Sapunar je kazao da je na Barišićev zahtjev pristao jer je to tražio ministar Kalmeta kao predstavnik vlasnika. No, iako je Kalmeta bio ministar Sapunar je kazao da je Barišića, šefa Carine i stranačkog rizničara, hijerarhijski doživio “iznad Kalmete”. “Bilo je vrlo jasno na sastanku da je Barišić hijerarhijski u političkom smislu iznad Kalmete. To je i sam Kalmeta rekao. Jednostavno njegovo ponašanje je pokazivalo da je slušao Barišića”, kazao je Sapunar.

Za stolom pored, dodao je, sjedio je tadašnji direktor Hrvatskih cesta Stjepko Boban koji je nakon njih od Barišića i Kalmete dobio “iste upute”.

Fimi media je, po Sapunarovim riječima, za HAC uglavnom organizirala svečanosti otvaranja autocesta, a radili su i reklamnu kampanju za uređaje elektronske naplate cestarine.

“Radovi su bili obavljeni profesionalno i korektno i nije bilo fiktivnih ni neispunjenih radova”, posvjedočio je Sapunar. No, dio poslova sklapao se izravno s tom tvrtkom, dok bi u slučaju pozivnih natječaja Fimi media davala imena konkurentskih tvrtki koje bi se pozvale. “Znalo se tko će biti pozvan i tko će dati ponude”, kazao je Sapunar.

Njegovu iskazu prigovorio je odvjetnik bivšeg premijera Ive Sanadera, Čedo Prodanović, ističući da je Sapunar sklopio “neformalan sporazum s DORH-om koji nije završio obećanim ishodom”.

Zbog izvlačenja novca iz HAC-a preko Fimi Medie Sapunar je 2014. osuđen na povrat 7,7 milijuna kuna i kaznu od dvije i pol godine zatvora, od kojih “iza rešetaka” mora provesti godinu i tri mjeseca, dok mu se ostatak može zamijeniti uvjetnom kaznom.

Sapunar je osuđen nakon priznanja, a zbog istih se optužbi i dalje sudi bivšem HAC-ovom čelniku Jurici Prskalu koji zbog u srijedu toga nije želio svjedočiti na ovom suđenju.

Petrović je, pak, odbacio ranije izrečene tvrdnje Inina bivšeg direktora marketinga Tomislava Štengla koji je kazao da je on zagovarao suradnju s Fimi medijom. Štengla je opisao kao “opasnog lika i neznalicu koji je došao iz ureda predsjednika”, a bio je podređen predsjedniku uprave Tomislavu Dragičeviću.

Kazao je i da se ne sjeća da bi od Barišića i Sanadera bilo kada primio zahtjev za suradnju s Fimi medijom, preko koje se, po tvrdnjama tužiteljstva, punio HDZ-ov crni fond.

Uz bivšeg premijera Sanadera i Barišića na optuženičkoj klupi u ovom slučaju je i HDZ kao prva stranka optužena za korupciju, vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak, nekadašnja HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i HDZ-a Ratko Maček.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...