Stanovnici “kontejnerskog naselja” uskoro na ulici? Nadbiskupija zemljište prodala Tommy-ju, Grad se ograđuje, socijalnih stanova – nema!

Stanovnici “kontejnerskog naselja” na Putu Bokanjca vrlo brzo bi mogli ostati bez krova nad glavom. Osam skromnih domova u kojima nije zadovoljen ni osnovni higijenski minimum, kazuje nam Danijela Vukić koja tu živi već tri godine, planira se rušiti.

Naime, zemljište na kojem su smještene potleušice u kojima život više priliči srednjovjekovnom dobu, negoli 21. stoljeću, kupio je trgovački lanac Tommy.

Tako je sudbina osam obitelji, među kojima ima malodobne djece i umirovljenika, pod upitnikom.

Nitko nas o ničemu nije obavijestio. Počeli su radovi, a s njima i priče. Da je zemlja od Zadarske nadbiskupije, da ju je Tommy kupio, pa potom da je data u koncesiju… Da će naši kontejneri biti sravnati sa zemljom. Tada sam odlučila pokucati na vrata institucija. Prva adresa mi je bila Crkva, Ivan Tadić. Kratko mi je kazao kako nas nitko ne smije dirati. No, nekoliko dana kasnije na gradilištu sam susrela Tommy-jevog nadzornika gradilišta koji nam je direktno rekao da je samo pitanje dana kada će se proknjižiti papiri, a mi morati odseliti…, priča nam Danijela koja nije željela stati na tome. Dva tjedna je svakodnevno odlazila u Gradsku upravu, Odjel za socijalnu skrb kojim rukovodi Mario Pešut.

U dva sam ih tjedna uspjela naći dva puta. U kratkom razgovoru pročelnik mi je rekao da Grad o tome nema pojma, da još ništa nije došlo do gradonačelnika i kako će ih on o tomu obavijestiti. Pitala sam načelno, ako ostanemo bez svojih domova, što će biti s nama? I gospodin Pešut i gospođa Nada su mi rekli da socijalnih stanova nema, nastavlja Danijela pokazujući nam svoj dom od 12 kvadrata. Bez osnovnih sanitarnih uvjeta. na osam obitelji imaju tek jednu slavinu na livadi. Tu peru suđe, robu, pune lavore vodom kako bi mogli koristiti wc i okupati se.

Nije ovo adekvatno stambeno pitanje za nikoga. ali tu je, postoji već 20 godina i ako nas planiraju izbaciti, neka nam osiguraju drugi dom. Ili, neka nam barem pomognu u materijalu, pa da se naselje malo obnovi. Iz Tommyja kažu da će možda dići zid između budućeg centra i nas da nas se ne vidimo. što smo gubavci? Mi smo svi na socijali, svatko ima svoju tešku životnu priču i vjerujte nitko nije želio završiti ovdje, kaže Danijela koja je od muža nasilnika pobjegla s troje malodobne djece. Neko se vrijeme skrivala u Sigurnoj kući. Našla je dobar posao u kuhinji i stan, ali se razboljela. kontejnersko naselje bilo joj je jedini spas.

Svi se ograđuju. Nadbiskupija, Grad… Investitori su beskrupulozni. Tko će pomoći ovim ljudima? Hoće li barem lokalni izbori biti motiv da ih se ne ostavi bez krova nad glavom?

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...