Stručnjak objasnio zašto je Malena čekajući Klepetana odjetjela u krila drugoga

Ove godine čekalo ga se posebno dugo, a kad je konačno stigao Klepetan je uletio u Malenino gnijezdo, polupao jaja i obračunao se sa suparnikom s kojim se najpoznatija hrvatska roda zbližila uslijed kašnjenja svog dugogodišnjeg partnera.

Stručnjak za ptice i predsjednik Hrvatskog ornitološkog društva, Nenad Šetina, za Jutarnji list rekao je, prenosi Direktno, kako se većina bijelih roda u svoja gnjezdilišta vraća sredinom travnja tako da, što se Klepetana tiče, nije ovo bilo nikakvo neuobičajeno kašnjenje.

Klepetan je, kaže Šetina, vjeran gnijezdu i partneru, a u slučaju da on ugine, Malena će se spariti s novim rodanom, što je ove godine i napravila.

‘Do zamjene partnera dolazi jer nagon za razmnožavanjem, prijenosom gena u sljedeće generacije ne dopušta luksuz gubitka gnijezdeće sezone’, kaže Šetina.

Borbe za teritorij, kakva se dogodila i ovog tjedna u Brodskom Varošu, sasvim je normalna.

‘Kod većine vrsta ptica nakon sezone gniježđenja dolazi do 100% razvoda svih gnijezdećih parova. Samo manji broj vrsta, poput roda, labudova, gusaka ili nekih grabljivica, pokazuje vjernost svom partneru. S druge strane, borbe za teritorij su među mužjacima uobičajene i traju sve dok jedan od suparnika ne popusti, dok nije protjeran s teritorija. Jaja u gnijezdu su vjerojatno slučajno stradala prilikom tučnjave dva mužjaka na gnijezdu’, pojašnjava ornitolog Šetina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...